Izdvajamo

 POZORIŠNI PROJEKAT UG 'MOST MIRA': GLAS

O projektu:

Glas je nastavak dugogodišnje uspješne saradnje između Most Mira organizacije, učitelja i učenika sa područja grada Prijedora. Osnovni cilj ovog projecta jeste razvijanje kreativnog mišljenja – a dugoročno razvijanje saradnje, međusobnog uvažavanja i duha multikulturalnog društva. Predmet ovog pozorišnog projekta su razvoj mašte, invencije i stvaralaštva.

On podstiče mlade da kroz proces rada na predstavi razvijaju svoju kreativnost, slobodu izražavanja, komunikaciju i kritičko mišljenje te umjetničku i socijalnu svijest. Pored specifičnih znanja i vještina pozorišne i dramske umjetnost mladi stiću samopouzdanje, razvijaju kreativno mišljenje i duh saradnje. Projekat je zamišljen tako da njegove prve aktivnosti budu usmjerene na inicijalne seminare za sve učesnike projekta da se kroz teorijski i praktičan rad upoznaju sa glavnim metodama i karakteristikama kolaborativnog rada na pravljenju pozorišne predstave. Potom su učenici kroz grupni i samostalni rad, uz mentorstvo i stručnu pomoć vođa radionica osmislili pozorišnu predstavu na temu Glas i kroz istraživanje komedije kao pozorišnog žanra.

2. Učesnici

Projekat predviđa zajedničko učešće učenika, učitelja sa opštine Prijedor kao i kompetentnih umjetnika iz Velike Britanije (volonteri UG ' Most Mira'). Radionica je osmišljena i realizovana u saradnji sa Mr. Majom Milatović-Ovadia iz Mosta Mira.

3. Radionice su trajale od marta do juna 2016. godine

Inicijalne radionice:

- Kolaborativni teatar: inicijalna radionica sa internacionalnim umjetnicima, Most Mira volonterima i učiteljima o metodu rada (devising).
- Kreativno pisanje: inicijalna radionica sa internacionalnim umjetnicima, Most Mira volonterima i svim učesnicima projekta. Cilj ove radionice je bio da se kolektivno istraži tema Glasa i da se osmisli okvir za budući tekst predstave. Učesnici svih grupa su u početku na radionici kreativnog pisanja zajedno osmislili dramski tekst. Razgovarali su o temi, likovima, situacijama, pozorišnom žanru i estetici. Potom su kroz proces proba, nastavili kolaboraciju i stvaralaštvo u okviru glume, dizajna, muzike i medija.

Rad na predstavi:

-Radionice sa učenicima i učiteljima su se održavale obično jednom nedeljno. Na njima su učenici pod nadzorom učitelja radili na kreiranju buduće predstave.
- Radionice sa Most Mira volonterima: jednom mjesečno su Most Mira volonteri održavali intenzivne radionice iz neke od umjetničkih vještina potrebne za kreiranje predstave (npr. gluma, scenografija, muzika)
- Generalne probe: par dana pred premijeru svi učesnici projekta i Most Mira volonteri intenzivno su radili na završetku predstave i sklapanju svih njenih elemenata.
Predstva je premijerno izvedena u pozorištu Prijedor u čijem je foajeu bila postavljena i propratna izložba o kreativnom procesu rada na predstavi. Potom su predstava i izložba gostovali u Kozarcu i Omarskoj. Na ovaj način su mladi i kreativni učenici imali priliku da prikažu svoj rad široj zajednici.

Kemal Pervanić

Nema saudijskog islama, bosanskog islama, turskog islama. Ima jedan Islam koji vrijedi za sve ljude.

Mr. Safet Kuduzović