Izdvajamo

 POZORIŠNI PROJEKAT UG 'MOST MIRA': GLAS

O projektu:

Glas je nastavak dugogodišnje uspješne saradnje između Most Mira organizacije, učitelja i učenika sa područja grada Prijedora. Osnovni cilj ovog projecta jeste razvijanje kreativnog mišljenja – a dugoročno razvijanje saradnje, međusobnog uvažavanja i duha multikulturalnog društva. Predmet ovog pozorišnog projekta su razvoj mašte, invencije i stvaralaštva.

On podstiče mlade da kroz proces rada na predstavi razvijaju svoju kreativnost, slobodu izražavanja, komunikaciju i kritičko mišljenje te umjetničku i socijalnu svijest. Pored specifičnih znanja i vještina pozorišne i dramske umjetnost mladi stiću samopouzdanje, razvijaju kreativno mišljenje i duh saradnje. Projekat je zamišljen tako da njegove prve aktivnosti budu usmjerene na inicijalne seminare za sve učesnike projekta da se kroz teorijski i praktičan rad upoznaju sa glavnim metodama i karakteristikama kolaborativnog rada na pravljenju pozorišne predstave. Potom su učenici kroz grupni i samostalni rad, uz mentorstvo i stručnu pomoć vođa radionica osmislili pozorišnu predstavu na temu Glas i kroz istraživanje komedije kao pozorišnog žanra.

2. Učesnici

Projekat predviđa zajedničko učešće učenika, učitelja sa opštine Prijedor kao i kompetentnih umjetnika iz Velike Britanije (volonteri UG ' Most Mira'). Radionica je osmišljena i realizovana u saradnji sa Mr. Majom Milatović-Ovadia iz Mosta Mira.

3. Radionice su trajale od marta do juna 2016. godine

Inicijalne radionice:

- Kolaborativni teatar: inicijalna radionica sa internacionalnim umjetnicima, Most Mira volonterima i učiteljima o metodu rada (devising).
- Kreativno pisanje: inicijalna radionica sa internacionalnim umjetnicima, Most Mira volonterima i svim učesnicima projekta. Cilj ove radionice je bio da se kolektivno istraži tema Glasa i da se osmisli okvir za budući tekst predstave. Učesnici svih grupa su u početku na radionici kreativnog pisanja zajedno osmislili dramski tekst. Razgovarali su o temi, likovima, situacijama, pozorišnom žanru i estetici. Potom su kroz proces proba, nastavili kolaboraciju i stvaralaštvo u okviru glume, dizajna, muzike i medija.

Rad na predstavi:

-Radionice sa učenicima i učiteljima su se održavale obično jednom nedeljno. Na njima su učenici pod nadzorom učitelja radili na kreiranju buduće predstave.
- Radionice sa Most Mira volonterima: jednom mjesečno su Most Mira volonteri održavali intenzivne radionice iz neke od umjetničkih vještina potrebne za kreiranje predstave (npr. gluma, scenografija, muzika)
- Generalne probe: par dana pred premijeru svi učesnici projekta i Most Mira volonteri intenzivno su radili na završetku predstave i sklapanju svih njenih elemenata.
Predstva je premijerno izvedena u pozorištu Prijedor u čijem je foajeu bila postavljena i propratna izložba o kreativnom procesu rada na predstavi. Potom su predstava i izložba gostovali u Kozarcu i Omarskoj. Na ovaj način su mladi i kreativni učenici imali priliku da prikažu svoj rad široj zajednici.

Kemal Pervanić

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni