Izdvajamo

 

U poplavama uništena sva silaža i sjenaža koju je Muranović proizveo ove godine i nema čime da ishrani stoku.

Vlasnik farme iz Donjih Garevaca, kod Prijedora, Jusuf Muranoviću ostao je bez kompletne ljetine koju je ove godine prikupio. U poplavama koje su proteklog vikenda zahvatile ovaj kraj, uništena je sva silaža i sjenaža za ishranu stoke.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske pozvalo je svoje članove i sve ljude dobre volje da pomognu u obezbjeđenju hrane za stoku njihovom članu, kako bi prihranio stoku tokom zimskih mjeseci.

Poznat po humanosti

U njegovoj štali su 95 grla. Ova porodica se od 2015. godine bavi proizvodnjom mlijeka, a posao su pokrenuli uz pomoć kredita sa devet krava. Danas dnevno proizvode oko hiljadu litara mlijeka koje otkupljuje dubička mljekara.

 


Muranović je u ovom kraju poznat po svojoj humanosti. Pogotovo u prazničnim danima. Jusuf već godinama obraduje stotinjak djece paketićima koje kao Djeda Mraz podijeli pred školom u ovom naselju, a kako je rekao, kada njega više ne bude, to će nastaviti njegovi potomci, objavio je ranije ove godine Kozarski Vjesnik.

Kolege farmeri izašli u susret

Sada je i ovom farmeru potrebna pomoć. Mnogi poljoprivrednici već su se odazvali apelu Udruženja mljekara, zahvaljujući Viber grupi gdje je vijest objavljena, a koja broji skoro 600 članova.

Kako su naveli, farmeri iz Doboja osigurali su šleper rolo bala, a pojedinačno su se brojni najavili da će svom kolegi dostaviti desetine bala sjenaže, silaže i slame.

Svi koji imaju viška ljetine ili na neki drugi način žele pomoći, mogu se javiti Jusufu na broj: 061/445-551.

Situacija je posebno urgentna ako znamo da se očekuje nastavak padavina u narednim danima.

izvor: agroklub.ba

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic