Izdvajamo

 

Povodom početka posta i nastupajućeg mjeseca Ramazana, u gradskom pozorištu održana je manifestacija "U susret Ramazanu", koju tradicionalno organizuje Kulturno-umjetničko društvo "Osman Džafić" iz Prijedora.

Osim ovog KUD-a, u programu su učestvovali članovi hora "Harmonija" iz Sanskog Mosta.
„Program je bio prožet sa puno duhovne muzike, a imali smo i prikaz iftara, tradicionalnog obroka koji se sprema nakon dugog posta. Organizatori smo ove manifestacije već dugi niz godina, a večeras je na binu izašlo oko 80 učesnika", rekla je Alma Semanić, sekretar KUD-a "Osman Džafić".

Benjamin efendija Hodžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor, rekao je da vjernici Bošnjaci sa radošću iščekuju mjesec Ramazan. On je izrazio zadovoljstvo omladinom koja, kako je rekao, iz godine u godinu njeguje svoju tradiciju.
Prvi dan posta ove godine počinje 23. marta, a Ramazanski bajram vjernici dočekuju 21. aprila.

V.N./Kozarski/ Foto:Nijaz-Caja Huremović

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.