Izdvajamo

 

Na Centralnom mezarju Hambarine kod Prijedora danas su sahranjeni Senad Kaltak (66) koji je ubijen u subotu, i njegov otac Vejsil Kaltak (83) koji je umro od tuge za ubijenim sinom.

Dženazu je predvodio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor Benjamin ef. Hodžić.

 

Oca i sina na posljednji počinak ispratili su članovi porodice, rodbina i na stotine prijatelja koji su duboko potreseni tragičnom sudbinom koja je zadesila porodicu Kaltak.

Senad je ubijen u subotu, a zbog sumnje da je počinio zločin uhapšen je Adin Hodžić (23) iz Prijedora.

Zločinu je najvjerovatnije kumovao alkohol, budući da su Adin i Senad zajedno pili alkohol u Senadovoj kući i da je najvjerovatnije došlo do svađa koja je okončana ubistvom.

Senadovo tijelo pronađeno je na njivi, stotinjak metara od kuće i sumnja se da ga je ubica tu odvukao pokušavajući da prikrije zločin.

Obdukcijom je utvrđeno da su Kaltaku nanesena tri uboda nožem i preminuo je usljed iskrvarenja.

Senad je živio sam sa svojim ocem Vejsilom, koji je bio bolestan i nepokretan, i uglavnom je sin o njemu vodio brigu.

Nakon što je saznao da mu je sin ubijen Vejsilu je pozlilo i u nedjelju je preminuo.

Mještani kažu da najvjerovatnije nije mogao da podnese bol za izgubljenim sinom.

unaworld.com/ba
foto – Nijaz-Caja Huremović – kozarac.eu

 

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.