Izdvajamo

Predsjednik Skupštine grada Prijedor Sead Jakupović zatražio je danas od Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor da objavljuje imena i prezimena provalnika u kuće, posebno kada su meta napada Bošnjaci, kako bi se isključio bilo koji drugi motiv osim koristoljublja.
"Time bi se razuvjerili mještani, a pogotovo pojedinci iz dijaspore koji u takvim situacijama često vrše zamjenu teza i proglašavaju pljačke napadima Srba na Bošnjake", rekao je Jakupović na sjednici Foruma za bezbjednost građana grada Prijedora.
On je naglasio da je zbog toga bitno da se mještanima povratničkih sela u kojima su učestale pljačke kaže ko je počinilac, da znaju ko je opasan po selo i da znaju da je to možda osoba "koja danju s njima sjedi, jede i pije, a noću ih pljačka".
"Jasno je da policija obično barata inicijalima, ali u ovakvim situacijama veća bi bila korist objaviti puna imena i prezimena nego što bi bila šteta", poručio je Jakupović.
Inspektor CJB Prijedor Zoran Inđić rekao je da o ugroženosti imovine Bošnjaka samo zato što su Bošnjaci nema ni govora nego su, štaviše, u najvećem broju napada na imovinu u povratničkim naseljima u Prijedoru počinioci Bošnjaci.
"Provalne krađe motivisane su isključivo koristoljubljem. Obavljaju se s namjerom da se ukradu mahom novac i zlato i nikakve veze nemaju sa nacionalnom ili vjerskom pripadnošću", naglasio je Inđić.
On je naveo da su u Prijedoru česti slučajevi da su počinioci provalnih krađa organizovane grupe i pojedinci iz drugih lokalnih zajednica, ne samo susjednih, već širom BiH.
"I u prvim i u drugim situacijama od izuzetne pomoći policiji je saradnja s građanima, ali i saradnja sa policijama iz drugih lokalnih zajednica kakvu prijedorska policija ima sa policijom iz Sanskog Mosta", dodao je Inđić.
On je naglasio da je u povratničkim naseljima, kao i na svim lokacijama veće osjetljivosti, pojačano prisustvo policije, uvedene su dodatne aktivnosti policije i intenzivirana saradnja sa predstavnicima mjesnih zajednica.
"Pozivamo građane da nam se i dalje obraćaju sa svojim prijedlozima i da tražimo zajedno najoptimalnija rješenja za što bolju bezbjednost, a mi smo uvijek spremni da dodatno reagujemo", poručio je Inđić.
Forum za bezbjednost građana grada Prijedora osnovan je 2003. godine. Savjetodavno je tijelo koje čine predstavnici 30-ak institucija.

SRNA

 


"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...