Izdvajamo

Predsjednik Skupštine grada Prijedor Sead Jakupović zatražio je danas od Centra javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor da objavljuje imena i prezimena provalnika u kuće, posebno kada su meta napada Bošnjaci, kako bi se isključio bilo koji drugi motiv osim koristoljublja.
"Time bi se razuvjerili mještani, a pogotovo pojedinci iz dijaspore koji u takvim situacijama često vrše zamjenu teza i proglašavaju pljačke napadima Srba na Bošnjake", rekao je Jakupović na sjednici Foruma za bezbjednost građana grada Prijedora.
On je naglasio da je zbog toga bitno da se mještanima povratničkih sela u kojima su učestale pljačke kaže ko je počinilac, da znaju ko je opasan po selo i da znaju da je to možda osoba "koja danju s njima sjedi, jede i pije, a noću ih pljačka".
"Jasno je da policija obično barata inicijalima, ali u ovakvim situacijama veća bi bila korist objaviti puna imena i prezimena nego što bi bila šteta", poručio je Jakupović.
Inspektor CJB Prijedor Zoran Inđić rekao je da o ugroženosti imovine Bošnjaka samo zato što su Bošnjaci nema ni govora nego su, štaviše, u najvećem broju napada na imovinu u povratničkim naseljima u Prijedoru počinioci Bošnjaci.
"Provalne krađe motivisane su isključivo koristoljubljem. Obavljaju se s namjerom da se ukradu mahom novac i zlato i nikakve veze nemaju sa nacionalnom ili vjerskom pripadnošću", naglasio je Inđić.
On je naveo da su u Prijedoru česti slučajevi da su počinioci provalnih krađa organizovane grupe i pojedinci iz drugih lokalnih zajednica, ne samo susjednih, već širom BiH.
"I u prvim i u drugim situacijama od izuzetne pomoći policiji je saradnja s građanima, ali i saradnja sa policijama iz drugih lokalnih zajednica kakvu prijedorska policija ima sa policijom iz Sanskog Mosta", dodao je Inđić.
On je naglasio da je u povratničkim naseljima, kao i na svim lokacijama veće osjetljivosti, pojačano prisustvo policije, uvedene su dodatne aktivnosti policije i intenzivirana saradnja sa predstavnicima mjesnih zajednica.
"Pozivamo građane da nam se i dalje obraćaju sa svojim prijedlozima i da tražimo zajedno najoptimalnija rješenja za što bolju bezbjednost, a mi smo uvijek spremni da dodatno reagujemo", poručio je Inđić.
Forum za bezbjednost građana grada Prijedora osnovan je 2003. godine. Savjetodavno je tijelo koje čine predstavnici 30-ak institucija.

SRNA

 

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...