Izdvajamo

Nakon niza aktivnosti  kojim su obilježili oktobar, mjesec zaštite od požara,  vatrogasci DVD „Kozarac“ iz Kozarca   jučerašnji dan proveli su u druženju s osnovcima  iz Kozarca i Trnopolja koji su se upravo u proteklih mjesec dana  bavili literarnim i likovnim radovima na temu vatrogastva.

Mustafa Fazlić, komandir DVD „Kozarac“, kaže da su najbolje radove nagradili  plaketama.

-Učenicima smo kroz razgovor pokazali  i šta sve mogu naša tri vatrogasna vozila a  podučili smo ih i osnovama našeg posla. Bilo je sedam odraslih vatrogasaca i devet članova našeg vatrogasnog podmlatka koji su u Jelahu  osvojili i prvo mjesto na Međunarodnom   takmičenju. Specijalno za učenike izveli su i vježbu i na licu mjesta pokazali zbog čega su i bili najbolji-kazao je Fazlić i dodao da Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kozarcu, po mišljenju mnogih i jedno od najboljih dobrovoljnih društva u BiH, djeluje od 1892. godine.

Trenutno ima 70 aktivnih članova i 525 onih koji donacijama i finansijski pomažu rad društva. U DVD „Kozarac“ aktivno se obučava i 25 mladih momaka starosti do 16 godina, a društvo broji i 20 rezervnih  članova. Samo u toku ove godine na području Kozarca  i okolnih naselja  gasili su 40 požara.

Nijaz-Caja Huremović

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.