Izdvajamo

Nakon niza aktivnosti  kojim su obilježili oktobar, mjesec zaštite od požara,  vatrogasci DVD „Kozarac“ iz Kozarca   jučerašnji dan proveli su u druženju s osnovcima  iz Kozarca i Trnopolja koji su se upravo u proteklih mjesec dana  bavili literarnim i likovnim radovima na temu vatrogastva.

Mustafa Fazlić, komandir DVD „Kozarac“, kaže da su najbolje radove nagradili  plaketama.

-Učenicima smo kroz razgovor pokazali  i šta sve mogu naša tri vatrogasna vozila a  podučili smo ih i osnovama našeg posla. Bilo je sedam odraslih vatrogasaca i devet članova našeg vatrogasnog podmlatka koji su u Jelahu  osvojili i prvo mjesto na Međunarodnom   takmičenju. Specijalno za učenike izveli su i vježbu i na licu mjesta pokazali zbog čega su i bili najbolji-kazao je Fazlić i dodao da Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kozarcu, po mišljenju mnogih i jedno od najboljih dobrovoljnih društva u BiH, djeluje od 1892. godine.

Trenutno ima 70 aktivnih članova i 525 onih koji donacijama i finansijski pomažu rad društva. U DVD „Kozarac“ aktivno se obučava i 25 mladih momaka starosti do 16 godina, a društvo broji i 20 rezervnih  članova. Samo u toku ove godine na području Kozarca  i okolnih naselja  gasili su 40 požara.

Nijaz-Caja Huremović

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic