Izdvajamo

BANJALUKA, BIJELJINA - Među 150 žrtava trgovine ljudima u BiH, koliko ih je identifikovano od 1999. do 2010. godine, čak su i djevojčice od 13 godina, pokazalo je najnovije istraživanje koje je sprovela Mreža nevladinih organizacija "Ring".

Iz potresnih izjava devet žrtava, koje su intervjuisale nevladine organizacije, zaključeno je da je ova problematika kod nas izuzetno zastupljena.

Razgovarano je sa žrtvama iz različitih dijelova BiH, a nijedna od njih, kada je vrbovana, nije bila starija od 16 godina. Dvije žrtve su, prije nego što su prisiljene da pružaju seksualne usluge, bile silovane i zastrašene kako ne bi prijavile silovanje. Šokantna činjenica, kako kažu u NVO koje su radile istraživanje, jeste i to da su neke djevojčice prodali ili prisilili na pružanje seksualnih usluga članovi porodice, najbliži srodnici, ili pak osobe koje su ih poznavale.

Radmilu Žigić, predsjednicu Organizacije žena "Lara" iz Bijeljine, koja je učestvovala u istraživanju, posebno zabinjava to što su žrtve sada van sistema i nemaju podršku.

"Problem je, takođe, što one nemaju jasno definisan status, a čak su i sredstva za njihovu pomoć ograničena", naglasila je Žigićeva.

Za nju je najviše alarmantan podatak da su najčešće vrbovane tinejdžerke do 16 godina. Žigićevu, takođe, brine to što žrtve nisu jake da se s problemom izbore ni pravno ni u društvu.

"Iskustvo koje smo stekli ovim istraživanjem pokazalo je da žrtve godinama preživljavaju traume", naglasila je Žigićeva.

I Gordana Vidović, predsjednica Udruženja građana "Budućnost" iz Modriče, koje je takođe učestvovalo u istraživanju, podvlači da su žrtve nemoćne pred institucijama.

"Kada bi razgovarale sa predstavnicima institucija, često bi nailazile na nepovjerenje. Bilo im je, kažu, teško i sa policijom, jer su mnogo puta upitane da li su zaista podvođene, pa su mnoge posustale i na kraju odustale", precizirala je Vidovićeva.

U zaključcima istraživanja Mreže nevladinih organizacija "Ring" navodi se da trgovina ljudima u BiH nije stvar slučajnih incidenata nego već ukorijenjena kriminalna aktivnost i ozbiljan društeni problem.

Potresne ispovijesti

Kad sam imala 14 godina, šestorica muškaraca su me silovala. Nekoliko dana poslije susreo me G.J. i rekao da uđem u njegov automobil, što sam u početku odbila. Kada mi je ponudio novac, pristala sam.

Podvodnik me odveo i morala sam da spavam s njegovim poznanikom. Dobila sam 30 KM. Mislim da je ostatak zadržao sebi.

Imala sam 13 godina i mene su navukli na heroin. Spavala sam s muškarcima koje mi je A... dovodila.

Profil žrtve

Nevladine organizacije koje su vršile istraživanje zaključile su da je profil žrtve adolescentkinja u dobi od 13 do 15 godina iz siromašne porodice. Najčešće su u pitanju djeca razvedenih ili samohranih roditelja.

 

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.