Izdvajamo

 

Grad Prijedor objavio je danas Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o dodjeli stipendija grada Prijedora učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama, kao i konkurs za stipendije.

Prema novom pravilniku, omogućeno je da prijave na konkurs podnesu roditelj, staratelj ili drugo ovlašteno lice za sve učenike i studente koji nisu u mogućnosti da se lično prijave.

U odnosu na prethodni pravilnik, novina je što su uvedeni načini bodovanja prijava učenika i studenata koji konkurišu prema deficitarnom zanimanju.

Ukinuta je odredba da studenti koji se školuju za suficitarna zvanja ne mogu ostvariti pravo na stipendiju, kao i odredba da će prednost imati učenik ili student koji se prvi prijavi, a ima isti broj bodova, isti prosjek ocjena i pohađa istu godinu škole odnosno studija kao i neki drugi kandidat.

Uvedena je nova odredba prema kojoj u izuzetnim slučajevima gradonačelnik može odobriti stipendiju učenicima i studentima i mimo kriterijuma iz pravilnika, o čemu donosi poseban akt.

Stipendije prema socijalnom statusu dodjeljuju se svim učenicima drugog i viših razreda srednjih škola i redovnim studentima druge i viših godina prvog ciklusa studija koji ispunjavanju uslova za ovu kategoriju stipendija.

Za deficitarna zanimanja dodjeljuje se 45 stipendija za srednjoškolce i 55 za studente prvog ciklusa studija.

Za uspjeh u školi učenicima drugog i viših razreda srednje škole dodjeljuje se 45 stipendija, a studentima druge i viših godina na prvom ciklusu studija 55.

Visinu mjesečne stipendije odrediće gradonačelnik posebnom odlukom, a isplaćivaće se deset mjeseci u godini.

Kao i izmjene i dopuna pravilnika, i novi konkurs objavljen je danas u Službenom glasniku grada Prijedora, očekuje se da sutra bude objavljen i u sedmičniku “Kozarski vjesnik” i na internet stranici grada i biće otvoren 15 dana od dana posljednje objave.

Grad Prijedor prošle sedmice objavio je, a potom stavio van snage, konkurs za dodjelu stipendija, najavivši da će novi konkurs biti raspisan nakon što se donesu izmjene i dopune pravilnika o dodjeli stipendija.

Novi Javni konkurs i obrasci za dodjelu stipendija Grada Prijedor za učenike i studente za školsku/akademsku 2023/2024. godinu vidi na LINKU

SRNA

Hvala Caja.!! Ti si nas prozor Četvrtkom u naše malo misto..!!

Haris
Četvrtak