Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor dana 28.01.2024. godine lišili su slobode M.G. iz Novog Grada zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela „Ugrožavanje sigurnosti“, „Protivzakonito useljenje“ i „Nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici“.

Dana 15.01.2024. godine osumnjičeni je pripadnicima Sudske policije Osnovnog suda Prijedor putem SMS poruka na službeni telefon uputio ozbiljne prijetnje po život, nakon što su isti postupajući po sudskoj naredbi za sprovođenje u kazneno-popravni zavod na izdržavanje kazne zatvora, tražili navedenog na adresi stanovanja.

Istog dana, nakon zaprimljene prijave da je počinio nasilje u porodici, osumnjičeni je putem telefona uputio ozbiljne prijetnje po život i policijskim službenicima Policijske stanice Novi Grad.

Nakon izvršenja krivičnih djela, izbjegavajući lišenje slobode osumnjičeni je bio u bjekstvu, zbog čega je za istim raspisana potraga.

Dana 28.01.2024. godine u večernjim časovima na osnovu operativnih informacija o mjestu boravka osumnjičenog, od strane policijskih službenika Policijske stanice Novi Grad i Jedinice Žandarmerije PU Prijedor pronađen je i lišen slobode u vikend kući na području Novog Grada, u koju se nastanio protivzakonito, čime je počinio krivično djelo „Protivzakonito useljenje“.

Uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima osumnjičeni je predat u nadležnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji je nadležnom sudu postavio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.