Izdvajamo

 

Na konferenciji za novinare koja je održana danas u Policijskoj upravi Prijedor načelnik Policijske uprave Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za mjesec januar tekuće godine.

Ističući da je stanje na području operativne nadležnosti Policijske uprave Prijedor održano povoljnim, načelnik Milojica je rekao da je u januaru mjesecu evidentirano ukupno 79 krivičnih djela, od čega 16 po nepoznatom izvršiocu. Najveći broj krivičnih djela (25) odnosi se na imovinska krivična djela. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 91,6%, dok rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 65%.

Evidentirano je jedno krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“ počinjeno na štetu policijskih službenika i u vezi s tim jedno lice je lišeno slobode i uz izvještaj predato nadležnom tužilaštvu, po čijem prijedlogu je Osnovni sud odredio mjeru pritvora.

Radom policijskih službenika na rasvjetljavanju imovinskih krivičnih djela, rasvjetljena je teška krađa počinjena u januaru mjesecu 2022. godine nad parohijskim domom u Svodni, čijim izvršenjem je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 11.500,00 KM.

Nastavljajući realizaciju akcije „Kalibar“ tokom januara mjeseca evidentirana su tri krivična djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, za koja su nadležnom tužilaštvu dostavljena tri izvještaja protiv tri lica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je rekao da su evidentirana 4 krivična djela privrednog kriminaliteta, od čega tri koruptivnog karaktera i da materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznosi preko 377.180,00 KM.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 6 krivičnih djela i 11 prekršaja. Oduzeto je 83 grama amfetamina, 62 grama marihuane, 2,7 grama heroina, 16 medicinskih tableta, određena količina heroina i 42 elektronske cigarete sa punjenjem ulja kanabisa.

Načelnik Zoran jež je rekao da je iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 46 prekršaja i da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

U januaru mjesecu evidentirano je 85 saobraćajnih nezgoda, što je za 10 nezgoda više u odnosu na uporedni period prošle godine. U jednoj saobraćajnoj nezgodi smrtno je stradalo jedno lice.

Tokom januara mjeseca realizovan je niz preventivnih i represivnih aktivnosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, posebno tokom početka drugog polugodišta školske godine i s tim u vezi načelnik Jež je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, a posebno je apelovao na vozače da posebnu pažnju posvete bezbjednosti pješaka i biciklista.

PU Prijedor

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic