Izdvajamo

 

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Policijske uprave Prijedor načelnik Policijske uprave Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate rada za prva tri mjeseca tekuće godine.

U prvom tromjesečju ukupno je evidentirano 214 krivičnih djela, od čega 50 po nepoznatom izvršiocu. Procenat rasvjetljenosti krivičnih djela u ovom periodu iznosi 91,9%, dok je rasvjetljenost krivičnih djela izvršenih po nepoznatom izvršiocu 68%.

Što se tiče same strukture krivičnih djela, 73 krivična djela su imovinskog karaktera što je za 22,3% manje u odnosu na uporedni period. Smanjen je broj teških krađa. U ovom periodu evidentirano je 7, a u uporednom periodu prošle godine 16, što predstavlja smanjenje za 56%.

U izvještajnom periodu evidentirano je jedno krivično ubistvo u pokušaju izvršeno aktiviranjem eksplozivne naprave na imanju oštećenog lica u Krupi na Uni. Izvršilac je lišen slobode i uz izvještaj predat nadležnom tužilaštvu.

S obzirom da je u prethodnom periodu realizovana kampanja „Poštuj život, ne oružje“ koja je bila usmjerena na ovakve incidente povezane sa nelegalnim posjedovanjem vatrenog oružja, podsjećamo građane da Zakon o oružju i municiji propisuje amnestiju za one građane koji dobrovoljno predaju policiji vatreno oružje, municiju i eskplozivna sredstva čije držanje po Zakonu građanima nije dozvoljeno, a koje imaju u svom posjedu.

U nastavku akcije „Kalibar“ evidentirano je 6 krivičnih djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“ za koja je nadležnom tužilaštvu podneseno 6 izvještaja protiv 6 lica.

U izvještajnom periodu evidentirano je jedno razbojništvo počinjeno nad radnicom kladionice, koje je i rasvjetljeno.

Načelnik Goran Karan je istakao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 12 krivičnih djela sa pričinjenom materijalnom štetom i protivpravno stečenom imovinskom koristi u iznosu od 1.044.930,00 KM.

U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je 13 krivičnih djela i 41 prekršaj. Oduzeto je oko 20 grama kokaina, 87 grama amfetamina, 120 grama marihuane, 8,4 grama hašiša i heroina, 37 sjemenki indijske konoplje, 55 komada medicinskih tableta, 42 elektronske cigarete ispunjene uljem kanabisa, te određene količine druge opojne droge.

Načelnik Zoran Jež je rekao da je iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 129 prekršaja i da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Što se tiče stanja bezbjednosti saobraćaja na području Policijske uprave Prijedor, u prvom tromjesečju ove godine evidentirano je 219 saobraćajnih nezgoda. U tri saobraćajne nezgode smrtno su stradala tri lica.

Iz saobraćaja je isključeno 605 vozača od čega 535 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 28 zbog vožnje pod uticajem opojnih droga i 25 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

PU Prijedor

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.