Izdvajamo

Danas je "Svijetski dan bijelih traka" a slucajno i cetvrtak. Naravno i za ocekivati je da bude puno raje sa bijelim trakama. Ja necu komentarisati nas ali cu to pokusati fotografijama docarati kako je bilo i koliko smo mi u Kozarcu  doprinjeli obiljezavanju ovog dana.

Vjerujte mi, slijedecih 23 fotografije sam fotografisao danas prije podne og 09,00  pa do 12,30 sati. Posjetioci ove stranice neka sami zakljuce koliko smo mi mislili na ovaj dan.

Adnan Foric je poceo sa sojim standom i prodajom voca i povrca. Danas su jagode i haslame najbolje isle.

Sero voli haslame i nije se mislio kad je kupovao punu gajbu.

Udruzenje gradjana  "Optimisti 2004" su organizovali dijeljenje bijelih traka, raji koji su htjeli da stave traku oko ruke a slucajno su zaboravili da ponesu od kuce i samim tim iskazali solidarnost sa zrtvama masovnih zlocina pocinjenih u Prijedoru i sirom svijeta. Optimistima sve pohvale za danasnji dan, oni su maksimalno odradili svoj posao a do nas je ostalo.

Danas na putu od Kozarca do moje kuce sam odlucio da fotografisem sve kuce gdje je bila objesena bijela zastava ili nesto slicno. Znaci od Kozarca pa do skole u Kamicanima sam napravio ove dvije fotke.

A sad i nesto sto nije vezano za danasnji dan. Ove hefte sam bio u Terzicima. Tamo bas i nema puno raje i sve koje sam sreo ja sam fotografisao. Prvo sam svratio kod Sedije Besic.

Sefika Sahbaz okopava bastu od zaove. Kaze, kad oni dodju iz vana da imaju svjeze povce za ubrati.

Sero Sahbaz zabavlja unuka dok Sefika radi.

Nerka Terzic zivi u Svicarskoj i tamo je oboljela. Kaze da ima psoriazu (nadam se da sam dobro napisao) i reum, pa je dosla svojoj kuci na oporavak.

Zatim sam fotografisao ove divne kuce i zamisljam kako ce juli ovdje biti zivo.

Subha Terzic, nju sam nasao kad je dolazila iz baste ali ne svoje vec od komsija i familije. Kaze zasipala malo gnoivom nebi li bilo bolje.

Ove prizore sve rijedje vidjam, Selima Terzic plete carape. Ovu zenu sam bio i zaboravio pa kad sam je vidio pitao sam je za ime a kad mi rece da je Selima Sabanovca kroz glavu mi prodje moje djeinjstvo. Moj otac i Saban su skupa radili u Hrvatskoj pa su  i van posla  bili kucni prijatelji.

Eh ovo su moje jagode. Najvise volim, kad ujutro popijemo kahvu, izaci vani i pravac do jagoda pa onako rosne i zrele ih jesti. Ja ih ne perem, njih je rosa oprala. Ovih dana, jagode su mi dorucak. Jedem ja njih po cijeli dan ali ono ujutro sto ocejfim. To nemogu da opisem, taj merak mora da se dozivi.

A sad fotke koje sam pravio prosle subote.

U subotu su lovci bili aktivni. Lov na srndac je otvoren 15.05 i trajat ce do 15.09. svake subote i nedelje, a nas Mica Talundzic clan sekcije Kozarac  dana 26.05. je vec odstrelio jednog srndaca.

Mica sav sretan sto je prvi ove godine imao plijen. Kaze da ga je odstrelio u reviru Besici ili bolje receno negdje ispod Kozarckog kamena. Ulov je bio rano ujutro oko 06,00 sati.

Naravno svi clanovi sekcije Kozarac su pozurili da cestitaju i proslave ulov (odstrel).

Eso je clan druge sekcije ali je pozurio da svom jaranu cestita.

A naravno da se i on fotografise.

Mladi planinari su prolazili i zainteresovano gledali srndac a ja sam iskoristio priliku da ih fotografisem.

Kad smo zavrsili fotografisanje svi smo sjeli kod Henje da proslavimo prvi odstrel ove godine a tu su stigli i lovci iz drugih sekcija. Bilo je veselo, sali kao i obicno kad si sa lovcima.

To je to za ovaj cetvrtak a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Jos samo ovo:

Ljutitog pobijedi blagošću
zlobnog dobrotom
lažljivca istinom

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni