Izdvajamo

Ove hefte je bilo toliko događaja da je nemoguće sve popratiti. Ja sam se potrudio i pored mojih privatnih obaveza da odem na što više mjesta i pravim fotografije.

Manjaču i hatme sam već objavio, a na otvore dzamija nisam stigao. Ove hefte su otvorene dvije dzamije u opštini Prijedor.

U dzematu Hrnići je otvorena dzamija u subotu 14.07.2012.

U dzematu Brezićani je otvorena dzamija 15.07.2012.

 

 

Kad sretnem nekog ko podržava našu stranicu i još da donaciju ne preostaje mi ništa drugo već da kažem veliko hvala.

Vozajući se od dzemata do dzemata ja sam onako usput fotografisao našu raju.

Ove hefte sam bio i na svadbi

Dzevida, žena od rahmetli Mirze Trnjanina, mi je javila da su motoristi postavili spomen ploču na mjesto gdje je on poginuo. Na dan kad su postavljali spomen ploču ja nisam mogao prisustvovati ali sam dan poslije otišao  i pored proučene El Fatiha napravio  par fotografija.

Ovo je putokaz za Kevljane i Hadziće. Neznam kome je zasmetao ali za raju koja slabije poznaje naše krajeve bit će teško naći skretanje za Kevljane.

Šuhra Softić živi u Americi. Došla je svojoj kući u Softiće na jedan duži odmor. Njena komšinica Šefika iz Amerike svratila je i ovdje da  posjeti Šuhru. Ja sam tu da to zabilježim. Pitamo Šuhru kako je ovdje, kaže za zdravlje puno bolje. Osjeća se preporođenom u svojim Softićima. Napravio sam jednu fotografiju i u njenoj kući gdje se ona osjeća kako reče, u svom na svom.

U velikoj žurbi da stignem na što više mjesta uspio sam na kratko da svratim na promociju knjige KERATERM od našeg sugrađanina Muhidina Šarića. Neću puno o promociji ali samo da kažem da sam čitao knjigu i moje mišljenje je da, onaj ko nije pročitao ili ne pročita ovu knjigu je na velikom gubitku. Cijena knjige nije baš skupa. Isto vrijedi i za knjigu TESTAMENT.

Promociju je uvelićao i Šarićev prijatelj Gradimir Gojer.

Nekako u isto vrijeme kad i promocija knjige se održavala izvještajna skupština udruženja logoraša Kozarac. Šta reći osim da nas je bilo jako malo na skupštini. Nije bilo dovoljno da bi se mogle donositi važeće odluke. Presjednik skupštine Šefik Kilić je onako neformalno pročitao izvještaj o radu udruženja i plan za slijedeću godinu. U nemogućnosti da se donose neke važeće odluke  prisutni su malo razgovarali o problematici udruženja, a neki su davali i konkretne prijedloge. Nadam se da će nas idući put biti više.

Ovaj put sam htjeo kući kroz Brđane i morao sam da se zaustavim kod najpoznatijeg balkona u ovom djelu čaršije. Balkon od Dipl.ing. Šemse Babića je uvijek pun raje a tu je i dobra hrana, kifle, kajmak i nutella. Naravno piće isto tako, kisela i ledeni čaj.

Danas u čaršiji opet nevjerovatno puno raje a ja navalio da fotografišem. Slijede fotke koje sam danas napravio.

Moj jaran Nećko mi je rekao da ovu fotku moram da napravim.

Ređu Alića sam morao da fotografišem jer nekako me strah da će ga raja zaboraviti. Rijetko ga vidim u Kozarcu a i u Kamičanima.

Naravno i svoju familiju redovno fotografišem.

Armin Prusac, bilo mi je drago kad mi se javio i ispričao da redovno gleda našu stranicu.

Raja iz Matrića. Ovaj put mi je Beska donijela jednu našu staru fotografiju iz naši mladih dana. Ovaj poklon me jako puno obradovao.

Ovaj četvrtak ću da završim sa fotkom od moje kćerke. Ona mi je došla na godišnji odmor i  porodiljsko. Prije 2 mjeseca je rodila sina i donijela da ga mi vidimo.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja

Još samo ovo:

Dobro koje činim drugima - skrivat ću.
Dobro koje čine meni - obznanit ću.

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)