Izdvajamo

Zadnji četvrtak u januaru, ništa posebno. Po neko od raje se već vratio sa gostovanja u drugim zemljama. Mnogi mi pričaju da tek sad shvataju zašto naša raja u ovolikom broju prati "Četvrtak" na kozarac.eu. Naravno sretan sam kad čujem ovako lijepe priče o mom radu.

Dok sam pripremao ovaj četvrtak, dobih vijest da će Ajdin Redžić ili „Ajdo“, kako umiljatog golobradog mladića iz  Trnopolja zovu njegovi prijatelji, fudbaler FK Rudar Prijedor, potpisati ugovor sa FK Borac Banja Luka.

Nakon što je ozvaničen odlazak kapitena Vladana Grujića u Norvešku uprava Borca povukla je prve poteze kad je u pitanju jačanje igračkog kadra. Ugovore sa Borcem će potpisati napadač Damjan Marčeta, defanzivac Marin Kraljević i mladi vezista Ajdin Redžić koji je došao iz Rudar Prijedora.
"Bili su proteklih dana na probi sa nama i nakon svega oni su zadovoljili pa sad nema razloga da ne potpišemo ugovore", rekao je sportski direktor Slobodan Starčević.

U prošli petak, 23.januar ove godine u Kamičanima, je održan osnivački sastanak udruženja žena Kamičani, na kojem je dogovoreno osnivanje udruženja žena Kamičani. Jos nije sve definisano jer tek je prvi sastanak ali očekuje se da će u narednom periodu ovo udruženje postati brojnije. Cilj nam je, riječi su Aldijane Ðonlagić Jauzović, da okupimo žene da se druže i da imaju mjesto gdje će moći da odvoje vrijeme za sebe,da upoznaju druge žene da kroz razne aktivnosti i druženja možemo pomoći drugima, a  samim tim i sebi.

Pozivaju  žene u dijaspori da se priduže udruženju, isto tako osnovana je  fb grupa na internetu i tamo su svi dobro došli. 
Sljedeće druženje je sutra (petak) u  18.00 sati u MZ Kamičani. Sve žene su dobro došle.

U organizaciji "Agroherc-Trnjanin" i Udruženja Poljoprivrednih Proizvođača "Agrarija" Kozarac, održan je seminar o novim aktivnostima i nove tehnologije sjemenarske kuće "Pioneer" i hemijeske kuće "Bayer" iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Predavaći su bili mr.Amel Jogić i dipl.ing. Milan Tomić
Ovo je prvo od niza zimskih predavanja koji će biti organizovani, na području regije Kozarac, u narednom vremenskom periodu.
Kao što se vidi PP "Agrarija" ne miruje ni kad je zima. Hladno vrijeme koriste za edukaciju.

Još jedna fotka  posila sa mojom rajom.

Slušam od naše raje, koji žive izvan Kozarca, kako svi u srijedu i četvrtak pogađaju  u  koji kraj Kozarca sam išao da fotografišem. Skoro svaki put ih iznenadim iz nekog sokaka ili sa nekom osobom za koju nisu znali da je u Bosni ili da je isti živ.
Juče sam svratio u sokak Mahići.

Prvo sam se zaustavio kod Suada i Enise Mahić. Poziv na kahvu i spontani razgovor. Sa Enisom sam u mladosti bio dobar jaran i dosta smo se družili. Suad mi priča o svom preživljavanju, zatim se sjetimo koliko je kuća prije rata ovdje bilo. Pitam ga za roditelje, a oni mi rekoše da je Suadova, Nihadova i Zijadova mama Temzila živa i da je ovdje. Enisa reče da mama slabo čuje i da će ona da ide samnom jer možda mene neće prepoznati.

Sljedeća kuća u sokaku je od Suadovog brata Nihada Mahića. Juče nije bio kod kuće.

Zatim dolazimo kod kuće od drugog Suadovog brata Zike Mahića.

U ovoj kući živi njihova mama Temzila Mahić 86 godina. Izlazi vani da vidi ko je došao pred kuću. Pokušavam da razgovaram ali teško ide, Temzila slabo čuje. Prica mi Enisa da je njena svekrva dosta dobrog zdravlja, samo što slabije čuje i mora malo glasnije da priča sa njom. Dosta se služi sama, ipak o njoj brigu vode Suad i Enisa.
Zatim mi Enisa reče kako Temzila ima dobro pamčenje i kad priča o nečemu jako dobro se sjeća svega i svakoga.

Iz sokaka Mahići svraćam u sokak Džonlagići. Krećem od kuće Seada Ðonlagića.

Zatim se zaustavljam kod kuće od Paše Ðonlagića. Pašo i njegov sin su otišli nekuda a snaha Hatka i supruga Pašina Senada su kod kuće ostali. Senada je bila zauzeta sa kuhanjem i pečenjem kuruze (kukuruze) za četvrtak. Ima tu posla jer Senada poležači kuruzu. Kuruzu koju Senada peče može se kupiti svakog četvrtka na pijaci drugi štand lijevo na ulazu u pijacu.

Ostavljam Senadu i njenu snahu Hatku da rade svoj posao a ja produžavam dalje. Biti u Džonlagicima, a ne zaviriti u Etno selo "Džonlagic" od Kadira i Borke Džonlagic. Vidi se da radnici ne miruju. Juče je snijeg zaustavio radove.

Svraćam kod mojih dobrih prijatelja Sabahudina i Ðulke Džonlagić. Budo je zauzet poslovima oko kuće, a Ðulka je zauzeta spremanjem ručka. Nisam mogao da ih odbijem, morao sam ići u kuću. Kod njih sam pojeo posebno ukusnu kvrgušu.

Poslije svraćam kod Alije Džonlagića. On je sam, kaže žena mu je na liječenju. Prije izvjesnog vremena imala je nezgodu pa sad se liječi. Uglavnom nije ništa strašno. Alija je još uvijek dobrog zdravlja i dosta pokretan. Redovno ide u džumu.

Na kraju pravim još par fotki u ovom sokaku.

Jutros sam svratio u OŠ Kozarac sa znatiželjom dokle se došlo sa radovima na rekonstrukciji grijanja. U toku su radovi druga faza. Nisam uspio dobiti informaciju kad će biti završena i druga faza. Nadam se da ću idući četvrtak moći napisati da je završena rekonstrukcija grijanja.

Paralelno sa rekonstrukcijom grijanja u školskoj kuhinji sam našao Lava dok je krečio zidove. Kako mi reče, da se osvježi i uljepša kuhinja.

Danas na četvrtku, ne baš puno raje. Dosta hladno i mnogi su ostali kod kuće u toplom. Dok sam došao u Kozarac svi me pitaju za mog jarana i komšiju Saida Mujanovića. Čuli su da je imao srčani udar i da je jako loše. Kao što se vidi Said je i na četvrtak došao. Istina je da je Said zaglavio u hitnu. Jesu problemi sa zdravljem, nešto oko srca ili kako sam ja to laički shvatio "Srčani zalisci". Mora na operaciju u Tuzlu ili Sarajevo. Čeka odobrenje od zdravstvenog osiguranja.

Said je optimista i siguran sam da će to kod njega sve dobro proći.

Srčani zalisci su zalisci u srcu koji služe za usmjeravanje krvi unutar srca. Postoje četiri zaliska u srcu, a to su:

Dva atrioventrikularna zaliska koji se nalaze između komora i pretkomora
Bikuspidalni zalistak (mitralni zalistak), između lijeve pretkomore i komore
Trikuspidalni zalistak, između desne pretkomore i komore
Dva semilunarna (polumjesečasta) zaliska koji se nalaze između komora i arterija koje izlaze iz srca
Zalistak aorte
Zalistak plućne arterije

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

Niho Tadžić mi pokazuje prirodni lijek koji on i njegova žena prave. Pitam ga šta je unutra:

Mljeveni mladi orah, pčeliji med i limun.

Ovo je izuzetan prirodni lijek jer organizmu obezbeđuje sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljene hidrate. Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Da bi skrenuo pažnju na sebe, čovjek nekad mora da stigne posljednji na cilj.

.be

 

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić