Izdvajamo

 

Ove hefte sam baš puno zujio. U nastavku puno slika i videa.

Ove sedmice završeni su radovi na izgradnji dječijeg igrališta u dvorištu područne škole u Kamičanima. Izgradnju ovog igrališta podržali su Grad Prijedor zajedno sa privrednicima, akcijom "Za srećno djetinjstvo". Projekat je u cjelosti finansiran od strane navedenih, a radove je izvodilo preduzeće "Komunalne usluge", Prijedor. Ovo je veoma značajno za školu, kao i lokalnu zajednicu, gdje do sada u okolini nije bilo igrališta za dječiji uzrast.

U mektebu, Džemata Alići-Softići postavljeni su novi tepisi (klanjačice). Dugo se nije znalo ko je anonimni donator za nove tepihe. Doznajemo da je Sedija Alić donator i da je, već duže vrijeme, imala želju da sama finansira tepihe ili klanjačice. Novac je duži period skupljala kako bi nesto veće od sebe dala za dzemat.
Sedija živi u Sanskom Mostu, ali ne zaboravlja svoj džemat, gdje je sa svojim mužem Hakijom živjela do rata i poslije rata do njegove smrti.

Ovih dana u Kozarcu je asfaltirana Beogradska ulica. Investitor ovog projekta su stanovnici ove ulice. Od mještana saznajem da od grada Prijedora ili Federalnog ministarstva ili neke druge institucije nisu dobili ništa.

Za mene ništa novo, ali često se pitam, a i pokušavam negdje saznati, ima li još negdje u BiH ili igdje u svijetu, da građani sami finansiraju asfaltiranje puteva, ulica, sokaka... U Kozarcu su većinu sokaka, ulica, puteva finasirali građani minimum 60%, a za onih 40% što država finansira političari nam probiše glavu. To mi dođe kao da: Moramo da aplaudiramo bankautomatu koji nam je dao naše pare.
Stanovnicima Beogradske ulice sve pohvale i čestitke za ovaj projekat.

Jedna onako slučajna sa Armin Zenkić

U nedjelju 23.10. 2022. godine u organizaciji Odjela za brak i porodicu MIZ Kozarac održano je drugo predavanje za žene. Gost predavač je bila mr. Šuhra Terzić. Govoreći o životu Poslanika, a.s., u prelijepom ambijentu novog Islamskog Centra u srcu naše čaršije, vidjela se radost članica i džematlinki, koje su pažljivo pratile izlaganje naše profesorice.

Nakon proučenog odlomka iz Kur' ana i nekoliko ilahija nastavljeno je druženje članica i ostalih gostiju. Molimo Uzvišenog Allaha, dž.š., da nas u ovim posljednjim danima rebiul evvela nagradi i oprosti nam grijehe a Njegovog Miljenika, a.s., nagradi najvećom ahiretskom nagradom. AMIN!

Pisali smo o akciji u Sivcima, sokaku Levići. Ovdje su stanovnici ovog sokaka pokrenuli akciju asvaltiranja sporednog puta odnosno sokaka. Prijedor putevi su napravili predračun u iznosu od 49.761,27 KM (BAM) s tim da Grad Prijedor učestvuje 40 posto a ostatak bi trebali skupiti mještani.

Zbog toga su se odlučili obratiti svima onima koji žele pomoći u ovoj akciji. U prilogu je dostavljen broj računa na koji se mogu izvršiti uplate.


Iznos se uplaćuje na ime Muho Mehmedagić, broj računa je 5620078176570435 sa naznakom Uplate za put.
Takođe svi koji žele učestvovati, novac mogu donijeti i lično kod Senije i Muhe Mehmedagić.

Ispod je spisak donatora za ovaj sokak:

Mehmedagic Muho I Senija 6.000KM
Sivac Nazif i Husein 3.000KM
Sanel Sivac 400KM
Hakija Icic 200KM
Neno Sivac 200KM
Camil I Anela Mehmedagic 200KM
Amir Emira Sivac 200KM
Saudin (Hajrudin )Sivac 500 KM
Kurtovic Nela 100 KM
Mirsad Elvedina Sivac 200KM
Mirsad Saliha (Sivac) Lolic 500KM
Said i Alisa Sivac 400KM
Sivac Adila 200KM
Turkanovic Nihad 200KM
Icic Fehim 200 EU
Elvedin Sanela Icic 100EU
Jakupovic Aziz 100KM
Turkanovic Bahrija i Nihada 200EU

Braća Talić

Ove hefte sam zujio uz Karaulu i kroz jedan dio Softića. Na samoj raskrnici su Emira i Sejad-Sejo Softić. Kod njih sam se malo više zadržao. Pričaju mi da imaju četvero djece, troje na tri strane svijeta, Engleska, Austrija, Amerika i najmlađi sin Sedin je ovdje, osmero unučadi i deveto uskoro aBd.

Sin Sedin se oženio i sad ih je više u kući, a uskoro unuče pa će ih aBd biti još više.

Sejad je jedan od prvih povratnika u naš kraj, vratio se 1999.godine. Pet godina je radio kao autoprevoznik, a u međuvremenu pripremao se za poljoprivredu. Već 2005. godine ostavlja kamion i počinje aktivno da se bavi poljoprivredom, stočarstvo, proizvodnja mlijeka. Trenutno ima 16 krava i proizvodi oko 150 litara dnevno. Kaže da može da živi od poljoprivrede.

Sejad je poznat i po oštrim kritikama i komentarima na fb. Direktan je i ne pita ko je koje vjere, kritikuje sve, naravno argumentima. Pored toga često ga fb blokira pa ga nema na internetu po par dana.

Nastavljam dalje uz Karaulu, slikam kuću od Saida Softića, Sejadovog sina.

Zatim dolazim u posebno lijep dio Karaule, kuće od braće Muranović i Softić Dede i njegovog brata.

Svraćam kod Semine Softić, majke troje djece. Njoj je merhametli raja napravila kuću i prezadovoljna je. Pitam je kako sad živi jer od zidova se ne živi. Kaže da ima 300 KM dječijeg doplatka i to je to. Preživljavam nekako, kaže Semina.

Kasim-Kajo i supruga Medina Softić, mladi par posebno vrijedni. Kajo je dobar i vrijedan majstor za vodu i grijanje. Posla ima dosta i ne planira nigdje iz Kozarca.

Adevija Softić 80 i neka godina više. Do prije par godina imala je više krava u štali sad nema, samo malo ovaca, a to malo je petnaestak ovaca. Dosta dobrog zdravlja, samo je noge malo bole. Sin Muhamed dođe često, a drva je već obezbjedio. Danas je njen brat Ahmet Alihodžić došao kod nje u posjetu. Kaže da on često dođe kod nje, oni su najstariji u porodici. Adevija je najstarija, a Ahmet najstariji od braće.

Samira sam uspio na putu uslikati, žurio je da ide do bazena da vidi zašto nemaju vode.

Na vrhu Softića završavam zujanje kod Nijaza Softića. Ovdje sam našao Mejru, dok sklanja stvari iza radnika koji su danas radili na prekrivanju njihove kuće.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, počeli su sa zidanjem. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koji su uplatili u zadnjih sedam dana:

256. Hodzic Hasnija - 100 KM.

257. Hadzic Zikrija i Vahida - 200 €.

258. Jakupovic Emira - 100 KM.

259. Besic Dzemila - 50 €.

260. Coralic Selima i ( Selima) za rahm. Coralic Smail Dedo - 200 KM.

261. Fam. Murica - Coralic - Alma Ibrahim i Sara - 200 KM.

262.Karabasic Hajrudin 150 €

263. NNM - 300 KM.

264. NNV - 100 €

AKCIJA UTOPLJAVANJA DŽEMATSKE(VAKUFSKE) KUĆE I PROMJENA STOLARIJE

Drage i poštovane džematlije džemata Hrnići, dragi naši Kozarčani,

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Ovom prilikom vas želimo obavijestiti da je na skupštini džemata održanoj 30.09.2022.god., donešena odluka da se krene u hairli akciju: postavljanja stiropola i fasade te promjene dotrajalih drvenih prozora na džematskoj kući u našem džematu.

Do ove odluke se došlo zbog toga što smo određeni dio sredstava dobili od strane Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, ali nam je za završetak pomenute akcije potrebno još sredstava.

Potrebno je da se komplekt kuća utopli postavljanjem stiropola i zamjeni stara dotrajala drvena stolarija.

Pozivamo sve naše džematlije da se uključe u navedenu akciju da i ovaj hairli projekat zajedničkim učešćem privedemo kraju.

Za sve potrebne informacije i uplate možete se obratiti: imamu džemata Ajdinu ef. Hrniću na broj mob.: 062-547-670, mutevelliji džemata, h. Šerif Jakupović i blagajniku džemata, h. Almir Blažević ili na facebook stranici: Džemat Hrnići

Spisak donatora za akciju utopljavanja džematske (vakufske ) kuće u džematu Hrnići:

Hadži Mujkanović Hatema 1000 KM
Forić Bisera 1000 CAD
Hadži Šerif Jakupović i hadži Mevlida 1000 KM
Hadži Ajdin ef. i hadži Munira Hrnić 1000 KM
Sivac Amir 100 KM
Almir Kraišnik 50 KM
Mujanović Said 100 KM
Jakupović (Šerif) Elvis 200 KM
N.N. 1000 KM
Denić Nihad i Enisa 100 EURA
Nukić Dževad i Mevlida 100 KM
Ćehić Muhiba 20 KM
Ćehić Aza i Mirsad 50 KM
Mehmedagić Medina 100 EURA

Molimo Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su podržali ovu akciju.

Amin!

Danas na četvrtku dosta magle, a raja pristizali malo kasnije od uobičajenog. Dobro raspoloženje dva sata, a poslije svi u svom pravcu.

Maslenica po navici, Jolda takođe, a danas nam je i Eso iz Gradačca odpjevao jednu sevdalinku.

U nastavku puno slika koje sam danas pravio.

 

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Iskustvo je ono što uči čovjeka da nakon što istu grešku ponovi dva puta, treći put laže da je nije napravio.
Terry Mccormick

 

 

 

Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.