Izdvajamo

 

Nakon kratke pauze, ove hefte nastavljamo sa zujanjem našim krajem. Mislim da nismo ništa propustili mojim odsustvom, jer malo ih je koji su primjetili da sam odsutan i da nema Četvtka. Ipak ja nastavljam sa zujanjem.

Ove hefe sam išao do Stare pilane i vrela Sedra. Već sam pisao da je ovo vrelo devastirano i ljetos nije bilo nikako vode. Slušam mještane, ovo vrelo je uvijek bilo jako ljeti i zimi, a sad nestaje. Voda se gubi negdje. Niko ne zna da kaže ko je dužan ovo vrelo da uredi. Mještani kažu da je to u nadležnosti Nacionalnog parka, ali niko ne zna sigurno.

Takođe već pet godina Sakib Salkanović sa komšijama uklanja smeća sa puta i oko Sedre. Ovaj put je našao 7 plavih vreća koje je neko odbacio. Ugasio sam kameru i pomogao mu da otvori par vreća, sa ciljem da otkrijemo ko je to odbacio. Vjerovali ili ne pri otpakivanju druge vreće Sakib je našao neke papire sa imenom i prezimenom. Obećao je da će mi dati za par sedmica da uslikam te papire i objavim, da svak vidi ko baca smeće kod Sedre. Naravno pod uslovom da se njemu ne javi onaj ko je bacao ovo smeće. Poziv ili savjet onome ko je bacio ovo smeće neka se javi Sakibu ili ćemo objaviti puno ime i prezime onog ko je ovo bacio ovdje kod Sedre.

U ponedeljak 07.11.2022. je na džematskom mezarju Dera u Deri na Ahiret i vječni počinak ispraćen naš mjestanin, otac, dido, komšja, jaran... Okić Mehemed-Medo. U našem kraju poznati građevinac, u narodu veoma cijenjen. Uvijek nasmijan i raspoložen za šalu, a i za pomoći gdje zatreba.

Na ahiret je ispraćen još jedan veliki i poseban čovjek koji se po mnogo čemu razlikovala od drugih.
Ovaj dobri i saburli čovjek ostaće upamćen kako u svojoj familiji tako i kod svojih komčija, prijatelja i svih onih koji su ga poznavali, kao neko ko je nosio vedrinu i davao smisao opstanku i ostanku na ovim prostorima.
Neka ti je vječni Rahmet, dragi naš Medo

Ove hefte sam zujio pored Magistralnog puta, od Končara do pilane u Kozaruši.
Na početku srećem Jasima Crnića dok sječe živice. Kaže, od nečega se mora živjeti. Prije dvije godine sam bio kod porodice Crnić i svi su bili izgubljeni, jer po prvom planu autoput Banja Luka-Prijedor  izlaz sa autoputa išao je preko njihovih kuća. U međuvremenu plan trase je izmjenjen i danas je Jasim a i svi ostali veseliji.

Medina Crnić jedna od dvije bliznakinje, druga je Jasmina. Medina posebno ljubazna i raspoložena, priča mi da je ovih dana posebno sretna jer njena sestra je prije par dana rodila drugo dijete i ovim putem želi da čestita sestri i zetu.

Ovo mi je posebno draga slika i priča. Kad sam vidio ovo dvoje djece sjetih se priče koju smo objavljivali.
Ponavljam pitanje, a Sedija Crnić priča o borbi nje i njenog muža Samira, dugoj 14 godina za ostvarenje njihovog sna da dobiju dijete. Bili su uporni i nakon tri neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje Sedija i Samir odlučili su da pokušaju još jednom. I taj, četvrti pokušaj, bio je uspješan. Sada su, već 21 mjeaec, roditelji blizanaca Kenana i Adne. "Sreća neopisiva, srce ko Kozara, sad imam svoje nasljenike" kaže mi Sedija.

Nane Besima takođe presretna i pomaže snahi oko svega, a snaha Sedija dobaciva da je nane svu ljetinu radila. Sedija oko djece i u kući, Samir radi u firmi, a Besima sve oko kuće, bašte i njive. Ima skoro 80 godina i dosta dobrog zdravlja je.
Priča mi da je imala kravu koja se trebala oteliti, ali nešto je krenulo kako ne treba pa su kravu pod hitno morali zaklati, a tele su spasili i prodali.Sad ima samo jednu kravu.

Od Crnića nastavljam magistralnim putem, nisam preskako kuće, več negdje nije bilo dozvoljeno slikanje.
Kod Jasminke Žerić radno. Ona je zauzeta oko cvijeća. Dok smo razgovarali o životnim teškoćama pristiže njen unuk Amel i kćeka Elvisa. Kćerka očekuje još jedno dijete.

Od Jasminke nastavljam slikanje i opet nešto moram preskočiti, a kod Kelime Hadžić uvijek dozvoljeno slikanje. Kod nje dvorište, vrt, i sve oko kuće uvijek uredno i nju ne mogu iznenaditi da nađem nešto neuredno. Pitam je pomogne li neko, a ona sa nasmija i kaže, "Ko će mi pomoći, nema ko, sama sam i sve radim sama".

Na kraju svraćam kod nove kuće u ovom djelu Kozaruše. Ovdje se izvode građevinski radovi. Vlasnica kuće je Senadova kćerka Zlate.

Senad je tu da nadgleda poslove i pomaže izviđaćima radova.

Izvođać radova je Pljaha i njegovi radnici.

Pisali smo o akciji u Sivcima, sokaku Levići. Ovdje su stanovnici ovog sokaka pokrenuli akciju asvaltiranja sporednog puta odnosno sokaka. Prijedor putevi su napravili predračun u iznosu od 49.761,27 KM (BAM) s tim da Grad Prijedor učestvuje 40 posto a ostatak bi trebali skupiti mještani.

Zbog toga su se odlučili obratiti svima onima koji žele pomoći u ovoj akciji. U prilogu je dostavljen broj računa na koji se mogu izvršiti uplate.


Iznos se uplaćuje na ime Muho Mehmedagić, broj računa je 5620078176570435 sa naznakom Uplate za put.
Takođe svi koji žele učestvovati, novac mogu donijeti i lično kod Senije i Muhe Mehmedagić.

Ispod je spisak donatora za ovaj sokak:

Mehmedagic Muho I Senija 6.000KM
Sivac Nazif i Husein 3.000KM
Sanel Sivac 400KM
Hakija Icic 200KM
Neno Sivac 200KM
Camil I Anela Mehmedagic 200KM
Amir Emira Sivac 200KM
Saudin (Hajrudin )Sivac 500 KM
Kurtovic Nela 100 KM
Mirsad Elvedina Sivac 200KM
Mirsad Saliha (Sivac) Lolic 500KM
Said i Alisa Sivac 400KM
Sivac Adila 200KM
Turkanovic Nihad 200KM
Icic Fehim 200 EU
Elvedin Sanela Icic 100EU
Jakupovic Aziz 100KM
Turkanovic Bahrija i Nihada 200EU
Jasmin Nasiha Sivac 200KM
Armin Melisa Alisa Garibovic 100Fr
Mina Pepa Bojan Musulin 50EU

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, ove sedmice radi se krov. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koji su uplatili u zadnjih 14 dana:

265. Jakupovic Islam i Suvada - 500 KM.

266. Jakupovic Ilijaz Ika - 200 KM.

267. Velic Dino - 500 €.

268. Jakupovic Hasan - 200 KM.

269. Jakupovic Mirveta - 50 KM.

270. NNF - 100 €.

271.Pervanic Omer 1000 AUD

272. Filovic Amir - 50 KM.

273. Cirkic Nijaz i Maida - 2000 KM.

 

AKCIJA UTOPLJAVANJA DŽEMATSKE(VAKUFSKE) KUĆE I PROMJENA STOLARIJE
Drage i poštovane džematlije džemata Hrnići, dragi naši Kozarčani,
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
Ovom prilikom vas želimo obavijestiti da je na skupštini džemata održanoj 30.09.2022.god., donešena odluka da se krene u hairli akciju: postavljanja stiropola i fasade na džematskoj (vakufskoj) kući u našem džematu.
Do ove odluke se došlo zbog toga što smo određeni dio sredstava dobili od strane Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, ali nam je za završetak pomenute akcije potrebno još sredstava.
Stara drvena stolarija koja se nalazila na nekoliko prozora je već zamjenjena novom stolarijom, a potrebno je da se komplekt kuća utopli postavljanjem stiropola.
Pozivamo sve naše džematlije da se uključe u navedenu akciju da i ovaj hairli projekat zajedničkim učešćem privedemo kraju.

Za sve potrebne informacije i uplate možete se obratiti: imamu džemata Ajdinu ef. Hrniću na broj mob.: 062-547-670, mutevelliji džemata, h. Šerif Jakupović i blagajniku džemata, h. Almir Blažević ili na facebook stranici: Džemat Hrnići
Spisak donatora za akciju utopljavanja džematske (vakufske ) kuće u džematu Hrnići:
Hadži Mujkanović Hatema 1000 KM
Forić Bisera 1000 CAD
Hadži Šerif Jakupović i hadži Mevlida 1000 KM
Hadži Ajdin ef. i hadži Munira Hrnić 1000 KM
Sivac Amir 100 KM
Almir Kraišnik 50 KM
Mujanović Said 100 KM
Jakupović (Šerif) Elvis 200 KM
N.N. 1000 KM
Denić Nihad i Enisa 100 EURA
Nukić Dževad i Mevlida 100 KM
Ćehić Muhiba 20 KM
Ćehić Aza i Mirsad 50 KM
Mehmedagić Medina 100 EURA
Tadžić Šefika 100 EURA
Tadžić Suad 100 EURA
Hrnić (Šemso) Smail 300 KM
Nukić Šefik i Safeta 100 KM
Hrnić Almir i Mirsada 100 EURA
Dergić Safet i Zilhada 200 KM
Krkić Fikret i Sajma 200 KM
Krkić Salih 100 KM
Jaganjac Emir i Emina 50 KM
N.N. 50 EURA
Dergić Besim i Kelima 100 KM
Sivac Zilhada 100 KM
Jakupović Ilijaz 1000 NOK
Jakupović Ilijaz 1000 NOK

Danas na četvrtku manje raje. Obično novembar, januar i februar su mjeseci kad je najmanje raje četvrtkom u Kozarcu.

Ove sedmice su počeli radovi na Islamskom kulturnom centru u Kozarcu. Radove na fasadi Islamskog kulturnog centra izvodi firma Amir Gradnja S.P. Kozarac vl. Amir Sivac.

U nastavku slijede slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ljubav je vatra - nikad ne znate hoće li vas ugrijati ili vam uništiti kuću u požaru.
Joan Crawford

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)