Izdvajamo

 

U Briševu, općina Prijedor, danas je obilježena 31. godišnjica strijeljanja 67 civila hvatske nacionalnosti. Brojni nalogodavci i izvršioci teškog ratnog zločina, nalaze se na slobodi.

Služenjem Svete mise u crkvi apostola Petra i Pavla, danas je u prijedorskom selu Briševo, obilježena 31. godišnjica ubistva 67 civila hrvatske nacionalnosti. Porodice ubijenih su obišle grobove ubijenih i prisjetili se nevinih žrtava.

Kako je Briševo izgledalo 24. i 25. jula 1992.godine? U najsovnijih stradanja Hrvata u Bosni i Hercegovini u period 1992.-1995. godina, strijeljane su kompletne porodice. Pripadnici srpskih vojnih snaga, Pete kozaračke i Šeste krajiške brigade iz Sanskog Mosta, u Briševu su ubijali djecu, žene i starce, te nakon strijeljanja 67 civila popalili i opljačkali selo.

Ivo Atlija je svjedok zločina. “Sjećanja se mješaju. Sve je to bilo košmarno I živi horor. Još uvijek niko nije osuđen za sve zločine koji s utu počinjeni.

 

Dosta njih koji su učestvovali u organizaciji tih zločina još uvijek se nalaze i u vlasti ovdje u entitetu Republika Srpska i opčini Prijedor. Sretne ih čovjek i na cesti”, ističe Atlija koji je u više navrata svjedočio o stravičnim dešavanjima u Briševu.

U rodnom selu danas je bio i Drago Dimač koji je imao 16 godina na današnji dan. “Teško je to opisati i zamisliti. Ja ne želim takav zločin ni najgorem neprijatelju.

 

Ervin Matanović je ubijen u 16. godini života, a najstarija žrtva Stipo Dimač, imao je 81. godinu. U Briševu je ubijeno 14 žena i četvero djece.

Ubijeno je 13 Matanovića, Buzuka 10, Ivandića 9, Marijana sedam. Svjedoci govore o silovanju žena prije strijeljnja.

Danas su potomci žrtava organizovali obilježavanje 31. godišnjice ubistva 67 mještana Briševa. Potpredsjednica Udruge Dobri dom Briševo Lucija Mlinar naglašava značaj prisjećanja na stradanje nevinih žrtava. Kada je riječ o pravdi, još uvijek nije stigla u pusto Briševo jer za ovaj teški zločin naredbodavci i počinitelji nisu odgovorali.

 

Zločinci su na slobodi, a tek nekoliko povratnika vratilo se u mjesto koje je nekada imalo 143 domaćinstva.
Potpredsjednik entiteta Republika Srpska, Davor Pranjić obećao je danas u Briševu da će tražiti od nadležnih institucija BiH da se ažurnije zauzmu za ovaj slučaj.

 Senudin Safić /Mojprijedor.com

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.