Izdvajamo

 

Danas povodom 31. godišnjice od kad su zvjerski ubijeni skoro svi mještani Gradine, poslije ikindije namaza proučen je Jasin i Tevhid pred duše šehida ovog sela i šehida džemata Zecovi.

Fikret Bačić, kaže.
Da 31 godina je kako su ovdje streljani naša porodica, mojih dvoje djece, moje tri snahe, dvije strine njihova djeca, moja majka, moja supruga. Njih 32 izvedeni su na streljanje ovdje gdje je sad spomenik, 29 ih je podleglo, a troje djece je pukim slučajem ostalo živih.
Svake godine na taj datum ili približno isto vrijeme kad su streljani, održavamo komemoraciju učenjem Jasina i Tevhida pred duše naših majki, djece, strini, stričevića...

Šefik Bačić dodaje.
Mi znamo ko je to napravio, to su sve komšije iz Rasavaca. Došli su ujutro 23.07.1992.god. Nas su izveli iz kuća i poslali kod Šabanove mesnice, kao na neko ispitivanje. Odatle su nas odveli pod viadukt most. Tu su izdvojili mog najmlađeg brata. Njega su tu ubili, a mene, starijeg brata i stričevića su odveli u logor Keraterm, a poslije u Trnopolje. 25.07.1992. vraćaju se iz sela Briševa sa čišćenja, navratili tu, izveli su svu familiju iz podruma i sviju su ih pobili. 

Na spomen ploči su imena 31 ubijenog Bošnjaka Gradine. Među ubijenima je i 19 žena, odnosno 15 djece od kojih je najmlađe imalo 3 godine, a najstarija žrtva imala je 65 godina. Prosječna starost ubijenih je 20 godina. U tom danu, 25.jula 1992. među tom djecom strijeljani su braća Jasmin i Semir Bačić te Senadin i Aladin Behlić, zatim brat i sestra Nermin i Nermina Bačić i njihovi imenjaci Nermin i Nermina Horozović, zatim dvije sestre Ferida i Elvisa Bačić te dva brata i sestra Zikret, Sabahudin i Zikreta Bačić.

Niti jedna jedina kost njihova dosad nije pronađena.

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić