Izdvajamo

Admir Čavka i Jasmin Spahić, čelnici “Merhameta” u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, tuže jedan drugog sudovima, osporavajući jedan drugom legitimitet; mimo sudskih procesa padaju teške optužbe o nelegalnom trošenju novca, uzimanju donacija, zloupotrebi projekata pomoći povratnicima

Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” Banja Luka postoji od 2003. godine. Savez je nekoliko općinskih društava s prostora zapadnog dijela manjeg bh. entiteta, odnosno šireg prostora banjalučke regije. Osim Banje Luke, Prijedora, Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice, Bosanske Dubice, Bosanske Gradiške, Kotor-Varoši, Prnjavora, Teslića, Doboja, Čelinca i Dervente, u Regionalnom savezu jesu i jedinice iz Kozarca, Ljubije ili Kobaša. Do 2015. godine direktor Regionalnog odbora “Merhameta” bio je rahmetli Fahrudin Prlja.

Na vanrednoj Skupštini, održanoj u augustu 2015. godine nakon Prljine iznenadne smrti, imenovan je novi Upravni odbor, koji je, uz prisustvo svih predstavnika lokalnih organizacija te muftije banjalučkog, izabrao Admira Čavku za novog direktora banjalučkog “Merhameta”. Čavka je poslanik SBB-a BiH i šef kluba poslanika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Međutim, u aprilu 2017. godine održana je još jedna vanredna Skupština banjalučkog ”Merhameta”, na kojoj je Čavka smijenjen. Prema riječima Jasmina Spahića, predsjednika općinske organizacije “Merhameta” iz Bosanske Dubice, ključni razlog za Čavkinu smjenu bilo je nezadovoljstvo njegovim radom.

Jasmin Spahić u razgovoru za Stav tvrdi kako je Upravni odbor odlučio da Čavka bude plaćen hiljadu maraka mjesečno, te da uz plaću uživa i neke druge privilegije. “Zadatak mu je bio da, prije svega, pomogne ostale istoimene općinske organizacije, da napravi program razvoja, osigura sredstva, napravi akciju podjele kurbana…, sve što se veže kroz projekte i da pomaže svima. Međutim, on nije radio. Dok je bilo para u RO Banja Luka preostalih od prethodnika, tih nekih 20 hiljada KM, on je trošio. Kad je nestalo para, zapustio je ured Regionalnog odbora i više nije ni dolazio na posao”, kaže Spahić.

Tvrdi kako je Čavka okončao angažman u “Merhametu” čim je imenovan za narodnog poslanika u Skupštini RS. “Svega pet mjeseci nakon imenovanja, sve općinske organizacije jednoglasno su zatražile njegovu ostavku. Kako se Čavka nije oglašavao, sazvali smo 14. aprila 2017. godine vanrednu Skupštinu, čiji su delegati svi predsjednici lokalnih društava. Tada sam imenovan za novog direktora Regionalnog odbora ‘Merhameta’ Banja Luka”, pojašnjava Spahić.

Odluka o imenovanju Spahića za direktora predata je nadležnoj kancelariji Osnovnog suda u Banjoj Luci. Prema tvrdnjama Spahića, Čavka je bio u obavezi, a shodno odredbama Statuta, da u roku od sedam dana novoizabranom rukovodstvu preda svu dokumentaciju, vrati pečat te opravda utrošena sredstva. “Umjesto toga, sazvana je još jedna, paralelna Skupština RO ‘Merhameta’, na koju je Čavka doveo svoje ljude iz Vrbanje i Čelinca, te nas sve smijenio, iako je to suprotno odredbama Statuta. Imenovao je svoj Upravni i Nadzorni odbor te Sud časti, a sebe zadržao na direktorskoj poziciji”, kaže Spahić.

Spahić tvrdi da je Čavka izmijenio Statut prilagođavajući ga tako da djeluje kao “Merhamet” u Federaciji BiH, što, po njegovom mišljenju, nema nikakve veze s mjesnom nadležnošću niti sa Zakonom o udruženjima i fondacijama u RS-u. Osim toga, dodaje, neki ljudi sa spiska delegata nelegalno sazvane Skupštine nisu ni znali da su njihova imena na spisku. “Čavka je faktički napravio puč”, ogorčeno će Spahić. Smatra kako su nakon svega on i predsjednici lokalnih organizacija i dalje legitimni predstavnici RO “Merhameta”. Sukladno zakonskim odredbama, na vrijeme su uložili žalbu Okružnom sudu kako bi se u drugostepenom postupku ispravila učinjena nepravda.

“Zanimljivo je da nam Osnovni sud ni nakon 30 dana nije dostavio ni rješenje niti obrazloženje novonastale situacije. Nešto nama tu ne štima. A saznali smo da je Čavka u međuvremenu dobio sredstva od Ministarstva za ljudska prava BiH u iznosu od 6.000 maraka te 3.000 maraka od BH Telecoma za kuhinju koje nema. Javio se i na javni poziv Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i navodno na njemu prošao, a nema nikakve odluke za trošenje novca, osim one odluke o svojoj plati”, kaže Spahić, dodajući da je Hajrudin Šahić, predsjednik “Merhameta” Sarajevo, nakon Čavkinih instrukcija, uputio zahtjev za potpuno ukidanje “Merhameta” u Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Doboju, Kotor-Varoši i Banjoj Luci.

“Sudovi su donijeli presude u moju korist. Očekujem uskoro i pravosnažne presude kojima će ‘Merhamet’ imati pravni okvir da besprijekorno funkcionira na dobrobit svih Bošnjaka i ostalih koji zatraže našu pomoć. Kao narodni poslanik u NS RS, uspio sam da zajedno s većinom iz kluba Koalicije Domovina kroz naše amandmane osiguram 200.000 maraka za ‘Merhamet’ u RS-u za 2018. godinu. Pa zar to nije konkretno? Ono čemu se ja iskreno nadam jeste da će se ‘Merhamet’ vrlo brzo vratiti svojoj misiji”, komentira za Stav Admir Čavka Spahićeve optužbe.

Ne krije kako je ogorčen ovakvom situacijom. Smatra kako se Bošnjacima nameću osobe loših namjera koje, umjesto da rade, spletkare i pljuju.

“Ja sam Jasmina Spahića zvao da sjednemo, popijemo kahvu i porazgovaramo kao ljudi. Međutim, oni imaju želju da te ponize. Prvo je pokušao da pravi ‘Merhamet’ regije Prijedor, pa mu to osporimo. Sada pokušava i ovo, i to mu u sudu osporimo. Sve je sudske sporove izgubio. Neko nam nametne ljude koji pljuju i ja sad trebam da se perem!? Eto, neka nam Spahić kaže od čega on živi, od čega putuje… Nama svima kaže da je volonter. Međutim, znam ko i kako stoji iza te priče. Meni je najvažnije da imam iza sebe Islamsku zajednicu, reisul-ulemu i ‘Merhamet’. U ‘Merhametu’ sjede veliki ljudi. Ali, neću da im dajem povod. Neka i dalje lažu i kleveću, a ja ću da radim”, kaže Čavka.

I dok se u “Merhametu” bave kadrovskom politikom, rokovi za podnošenje novih zahtjeva za pomoć i projekata za 2018. godinu polahko prolaze. Samo u Prijedoru pomoć od “Merhameta” očekuje 500 članova iz povratničkih porodica.

Sudbin Music za Stav.ba

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...