Izdvajamo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u Banjoj Luci održao sastanak s predstavnicima Mjesne zajednice Kamičani kod Prijedora, na kojem je razgovarano o budućoj trasi autoputa kroz tu lokalnu zajednicu te najavio podršku u zaštiti njihove imovine.


Građani su upoznali entitetskog potpredsjednika o prijedlogu buduće trase autoputa koja će prolaziti kroz Kamičane i okolna naselja, a koja ugrožava imanja, stambene objekte i opstanak Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.


Kako je istaknuto, veliki broj stanovnika je potpisalo peticiju kojom su izrazili nezadovoljstvo najavljenom trasom, a mnogobrojni su pojedinačno uputili žalbe nadležnim organima, uključujući i građane koji žive izvan Bosne i Hercegovine.


-Potpuno podržavam zahtjeve stanovnika Mjesne zajednice Kaminačni, ali i zahtjeve stanovnika mjesnih zajednica Kozarac, Kevljani, Kozaruša i Trnopolje. Oni ne prihvataju predloženu trasu, koja će ugroziti mnogobrojne stambene objekte i farme, ali nude rješenje da se autoput gradi kroz polja, čime će biti izbjegnuto rušenje stambenih objekata - naglasio je Salkić.


Prolazak trase autoputa kako je predloženo, bio bi, naveo je, veliki pritisak na Bošnjake i ugrozio bi njihov opstanak, koji su se nakon progona vratili na svoja ognjišta i obnovili imanja.


-Zbog toga, pozivam predstavnike Ministarstva saobraćaja i veza RS-a da razgovaraju sa stanovnicima Kamičana i drugih naselja, da uvaže njihove zahtjeve, te da u dogovoru s investitorima promijene trasu autoputa kroz ovo naselje, ali i okolna naselja gdje građani izražavaju nezadovoljstvo i nude alternativnu trasu - naglasio je Salkić.


Također, obzirom da se radi o stranom investitoru, pozivao je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Ministarastvo komunikacija i prometa, da se uključe u rješavanje problema stanovnika iz ovih mjesta


startbih.ba

 

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.