Izdvajamo

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je vlasti entiteta RS da poštuju Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Komšić reagira s obzirom na to da se planiranom trasom autoputa Banja Luka – Prijedor predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i uništavanje imovine sa čime povratnici i vlasnici imovine nisu saglasni te insistiraju na promjeni trase autoputa.

"Planirana trasa autoputa Banja Luka - Prijedor, u dijelu povratničkog naselja Kozarac, dijeli ovo naselje na dva dijela, predviđa rušenje većeg broja povratničkih kuća i oduzimanje poljoprivrednog zemljišta povratnika, ali i onih koji se još uvijek nisu vratili. Na ovaj način ugrožava se pravo protjeranih, izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u Kozarcu, pravo garantirano Aneksom 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma", poručio je predsjedavajući Komšić.

Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma garantuje da "sve izbjeglice i raseljene osobe imaju pravo da se slobodno vrate svojim kućama", da će "strane preduzeti sve neophodne mjere da na svojim teritorijama spriječe aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale siguran i dobrovoljan povratak izbjeglica i raseljenih osoba" i da će "omogućiti svima kojima je to potrebno što brži povratak iz inostranstva u domovinu".

"Vlasti RS-a žele suprotno Aneksu 7 svojim aktivnostima u vezi s izgradnjom autoputa kroz Kozarac trajno zaustaviti povratak iz inostranstva u navedeno područje, a one koji su se već vratili ponovo prognati, ali ovaj put trajno, u zemlje iz kojih su se vratili u Kozarac. Vlasti manjeg bh. entiteta trebaju na identičan način, kao i u slučaju povratničkih naselja u okolini Modriče, izmjestiti trasu autoputa na način da se izbjegne rušenje kuća povratnika na području Kozarca", poručio je predsjedavajući Komšić.

 

Klix.ba

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...