Izdvajamo

 

Danas je u Prijedoru u organizaciji Udruženja veterana krajine 1992.-95. obilježen Dan državnosti BiH. Program obilježavanja ovog izuzetnog važnog datuma za našu domovinu počeo je posjetom Memorijalnom centru u Kozarcu.
Uslijedila je posjeta šehidskom mezarju Hambarine gdje pred dušu šehida proučena fatiha.
U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH u Prijedoru, upriličena je posjeta i učenje fatihe na šehidskom mezarju Skela.

 

Nakon toga uslijedilo je održavanje svečane akademije u Raškovcu. U ime organizatora prisutnima se obratio Dževad Smajić koji je čestitao Dan državnosti BiH ali i Dan osnivanja 17. viteške krajiške brigade.

 

Svečana akademija je bila prilika da se naglasi značaj Drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a koje je u Mrkonjić Gradu održano od 30.juna 1944. do 02.jula 1944. godine.

Obraćajući se prisutnima građanima, dr. Jasmin Medić ispred Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu je govorio o Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnom sporazuma do danas i potrebi da svi građani uzmu aktivno učešće u svim budućim procesima koji su jako bitni za državu u kojoj ima dovoljno mjesta za sve brz obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.
Podsjećamo da je ZAVNOBIH jedan od bitnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine jer su 1943. godine potvrđene historijske granice i Bosna i Hercegovina definisana kao zajednička republika tri naroda i ostalih građana..

 

Zanimljivo je bilo i obraćanje dr. Amira Klike iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. On je govorio o Bosni i Hercegovini kroz vjekove naglašavajući njen kontinuitet.

Igrom, pjesmom i prigodnim recitacijama, Dan državnosti BiH u Prijedoru obilježili su članovi Kulturno umjetničkih društava Osman Džafić i Kozarac.

Tekst: mojprijedor.com/ foto:Aleksanadar Drakulić

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.