Izdvajamo

 

U okviru projekata za koje je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u potpunosti obezbjedilo sredstva realiziran je projekat uređenja parking prostora ispred Šehidskog mezarja Kamičani.
S ciljem adekvatnog uređenja ovog prostora i osiguranja velikog parking prostora bilo je u prvoj fazi radova potrebno postaviti cijevi u grabu, te ih betonirati uz izgradnju šahtova. Nakon toga prostor je pripremljen za asfaltiranje, te je asfaltirana cjelokupna dionica čija je duljina 180 metara, a prosječna širina 4 metra. Osim navedenog, uređen je i preostali dio neasfaltiranog prostora uz glavnu kapiju i invalidsku rampu. Preostaje još da se parking mjesta ocrtaju i obilježi uzdužna saobraćajnica.

Realizacijom ovog projekta u budućnosti će biti omogućeno svakodnevno koristenje ovog parking prostora za automobile, dok će se prilikom obilježavanja 20. jula i drugim povodima ovaj prostor moći idealno koristiti za parkiranje autobusa. Osim navedenog, uređenjem ovog prostora uljepšan je okoliš Šehidskog mezarja i jedne kozaračke mahale i ulice.
Za realizaciju cjelokupnog projekta Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom dr. Edinom Ramićem investiralo je 69.000,00 KM.
Najsrdačnije se zahvaljujemo ministru Ramiću i njegovom ministarstvu koji su do sada podržali mnoge projekte Medžlisa IZ Kozarac, te našim političkim predstavnicima koji, također, doprinose realizaciji istih.

MIZKozarac

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.