Izdvajamo

 

U nedjelju, 27.08.2023. godine članovi Mreže mladih MIZ Kozarac su u Kamičanima ugostili članove Mreže mladih BiH i dijaspore u okviru projekta V susreta Mreža mladih.
Naše goste smo dočekali ispred Šehidske džamije u Kamičanima, gdje smo se kratko upoznali a potom klanjali podne namaz.
Nakon podne namaza prisutnima se obratio glavni imam MIZ Kozarac hfz. Amir ef. Mahić, koji je gostima zaželio dobrodošlicu i zahvalio se na dolasku, te održao historijski čas.

Dr. Enes Svraka šef Odjela za mekteb i mlade Rijaseta IZ se zahvalio glavnom imamu na dobrodošlici i prilici da danas budemo u Kozarcu te pozvao omladinu da u svakoj prilici čuvaju sjećanje na naše šehide.

Naše druženje je nastavljeno uz ručak u prelijepom ambijentu BK Oaza gdje smo se zajednički družili i razmjenili iskustva.
Naše druženje je završeno uz dovu koju je proučio hfz. Faris ef. Begić, uz želje da ovakvih susreta bude više u budućnosti.
Zahvaljujemo se Rijasetu IZ i svim članovima Mreže mladih na dolasku i prilici da im danas budemo domaćini, a našoj Mreži mladih na organizaciji, uz dovu da nas Allah pomogne na putu dobra.
Amin!


Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Kozarac

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.