Izdvajamo

 

U nedjelju, 27.08.2023. godine članovi Mreže mladih MIZ Kozarac su u Kamičanima ugostili članove Mreže mladih BiH i dijaspore u okviru projekta V susreta Mreža mladih.
Naše goste smo dočekali ispred Šehidske džamije u Kamičanima, gdje smo se kratko upoznali a potom klanjali podne namaz.
Nakon podne namaza prisutnima se obratio glavni imam MIZ Kozarac hfz. Amir ef. Mahić, koji je gostima zaželio dobrodošlicu i zahvalio se na dolasku, te održao historijski čas.

Dr. Enes Svraka šef Odjela za mekteb i mlade Rijaseta IZ se zahvalio glavnom imamu na dobrodošlici i prilici da danas budemo u Kozarcu te pozvao omladinu da u svakoj prilici čuvaju sjećanje na naše šehide.

Naše druženje je nastavljeno uz ručak u prelijepom ambijentu BK Oaza gdje smo se zajednički družili i razmjenili iskustva.
Naše druženje je završeno uz dovu koju je proučio hfz. Faris ef. Begić, uz želje da ovakvih susreta bude više u budućnosti.
Zahvaljujemo se Rijasetu IZ i svim članovima Mreže mladih na dolasku i prilici da im danas budemo domaćini, a našoj Mreži mladih na organizaciji, uz dovu da nas Allah pomogne na putu dobra.
Amin!


Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Kozarac

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.