Izdvajamo

 

Medžlis Islamske zajednice Kozarac je u subotu, 12. augusta 2023. godine, bio domaćin svečanosti hafiske dove hafizu Ishaku Softiću. Svečanost je upriličena u Šehidskoj džamiji Kamičani, a istoj je, osim članova porodice i džematlija, prisustvovao veći broj hafiza i imama, te u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević”, prof. Zuhdija-ef. Handanović, te glavni imami medžlisa Banja Luka, Prijedor i Kozarac.

Programom svečanosti je moderirao Omar Deumić, koji je na početku uputio riječi dobrodošlice i poselamio sve prisutne, a zatim predao riječ glavnome imamu Medžlisa IZ-e Kozarac, hafizu Amir-ef. Mahiću. Hafiz Mahić se pridružio iskazivanju dobrodošlice i upućenim selamima, a zatim istakao značaj i vrijednost ove hafiske dove, koja je četvrta poslijeratna hafiska dova upriličena u ovom medžlisu, a treća u samom džematu Kamičani.
Nakon glavnoga imama prisutnima se nadahnuto obratio i muftija bihaćki, hafiz Mehmed-ef. Kudić, koji je istakao svoju sreću i zadovoljstvo što je Muftijstvo bihaćko dobilo još jednog hafiza i to najmlađeg do sada.

Iza muftijine besjede usljedilo je učenje odlomaka iz Kur'ana od strane prisutnih hafiza u hafiskoj halki i to: hafiza Amir-ef. Mahića, hafiza Edin-ef. Bukve, hafiza dr. Rifet-ef. Šahinovića, hafiza Muamer-ef. Okanovića, hafiza Sulejman-ef. Hašića, hafiza Adnan-ef. Salihagića, hafiza Semir-ef. Bušatlića, hafiza Muharem-ef. Šeperovića, hafiza Ajdin-ef. Okića, hafiza Ajdin-ef. Halilića i hafiza Affana Bukve. Na kraju je mladi hafiz Ishak Softić proučio kratka sureta, a zatim je njegov muhaffiz proučio hafisku dovu.

Prije dodjele hafiske diplome i zvaničnog proglašenja Ishaka Softića u red hafiza prisutnima se obratio izaslanik reisu-l-uleme, hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, koji je čestitajući hafizu, njegovim roditeljima i muhaffizu veoma inspirativno i poticajno govorio o vrijednostima hifza i hafiza, te nagradama koje zaslužuju oni koji se ovom najposebnijem ibadetu posvete.
Svečanost je okončana međusobnim čestitanjem i vrijednim darivanjem mladoga hafiza.

Hafiz Ishak Softić je rođen 06. decembra 2009. godine u Sloveniji. Sin je hadži Hajrudina i Sabina-hanume. Ove godine je završio sedmi razred osnovne škole u Kozarcu. Redovni je polaznik mekteba džemata Kamičani i škole hifza pred svojim muhaffizom, hafizom Amir-ef. Mahićem. Postizao je zapažene rezultate na mektebskim takmičenjima. Tako je 2022. godine osvojio prvo mjesto na nivou Muftijstva bihaćkog u kategoriji Kira'et-II nivo, te predstavljao muftijstvo na takmičenju za nivo Rijaseta.

Hifz je počeo učiti početkom 2017. godine, kada je bio učenik prvoga razreda osnovne škole, da bi učenje Kur’ana napamet okončao 15. jula 2021./5. zul-hidždže 1442. H, kada je imao 11 godina. Naredne dvije godine posvetio se temeljitoj sistematiziciji cjelokupnoga Kur’ana i pripremama za izlazak na Komisiju za hifz.
Hifz je polagao u periodu od 12. do 26. jula 2023. godine pred komisijom u sastavu: hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, hafiz Haso-ef. Popara, hafiz mr. Salih Halilović, hafiz mr. Sadrudin Išerić i hafiz mr. Hamza-ef. Lavić. Najmlađi je hafiz iz Bosanske Krajine koji je do sada uspješno završio hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Posebne čestitke upućujemo mladome hafizu, njegovoj porodici i muhaffizu uz dovu da ih Uzvišeni Allah sviju obilato nagradi za njihov trud i doprinos njegovanju Allahove Riječi


facebook/MIZKozarac

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.