Izdvajamo

Danas poslije ikindija namaza, u džamiji džemata Hadžići, održana je centralna mevludska svečanost, koju povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, A.S., tradicionalno organizuje MIZ Kozarac.

Mevludu u džamiji Hadžići prisustvovao je dosta velik broj vjernika iz svih džemata koji su prigodnim programom i predavanjem o životu Poslanika islama obilježili rođendan Božijeg odabranika.Imam džemata Kozaruša Emil ef Velić govorio je o nemjerljivom značaju Muhammedovog poslanstva za sve ljude svijeta, o njegovom životu i misiji.Glavni imam, Amir ef Mahić, istakao je da mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, koji je bio čovjek i poslanik i uzor kako treba živjeti. Poslanik je podučavao kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.Mevlud su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Kozarac.  Kroz mevlud, vjernici se podsjećaju poslanika Muhammeda alejhiselam i njegov život koji je model identifikacije za svakog muslimana. Samim učenjem mevluda i salavata na poslanika, želimo da više upoznamo poslanika da bi mogli slijediti njegov put i njegov život.

Sve pohvale džematu Hadžići za lijepu organizaciju svečanosti.

Nijaz-Caja huremović


...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."