Izdvajamo

Amir-ef je dočao u Geteborg na poziv izvršnog odbora džemata Geteborg i boravio je u Geteborgu od 17 – 21 decembra 2015 godine. Dzemat Geteborg je jedan od većih bošnjačkih džemata u Švedskoj.

Amir ef je održao džumu hutbu u džematu Geteborg 18 decembra i predavanje 19 decembra. Na džumi je bilo oko 200 pisutnih džematlija a na večernjem predavanju oko 170. Amir je takođe imao susret sa omladinom ovog džemata u petak uveče i na tom predavanju je bilo prisutno oko 40 omladinaca.

U subotu prije podne je u džematu bila završnica termina vjerske pouke na kojem su bili prisutni zajedno redoitelji i djeca. Amir je imao priliku da se obrati i ovoj maloj populaciji. Inače je posjeta bila intenzivna sa puno događaja. U Geteborgu su iskoristili priliku mnogi Kozarcani da se susretnu i selame sa Amirom ef.

Ti susreti su zaista bili dirljivi. Kao da nam je došao dašak povjetarca sa kozaračkog kamena i kao da se čuo odjek ezana u kozaračkoj dolini.
U nedjelju je Amir ef posjetio jedan manji džemat, Surte, u blizini Geteborga koji inače slovi za džemat kozarčana.
Važno je napomenuti da je posjeta bila dobro primljena i da su džematlije zadovoljne sa upriličenom posjetom i aktivnostima.

Izvršni odbori džemata Geteborg i Surte se zahvaljuju u ime svojih članova Amiru ef na posjeti.
Islamska Zajednica Bošnjaka u Švedskoj ima inače 26 džemata sa oko 8 300 registrovanih odraslih članova što sa djecom iznosi oko 12 000 članova. Dezmat Geteborg inače broji oko 1200 članova sa djecom. Vise o na0šoj zajednici mozete procitat ina www.izgbg.se il ina www.izb.se.

Sakib Kenjar


Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić