Izdvajamo

 

Na lokalitetu mjesnog groblja na području općine Bosanski Novi / Novi Grad, ekshumirani su posmrtni ostaci dvije osobe za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata. Posmrtni ostaci radi sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta na osnovu DNK-a analize, upućeni su u Gradsko groblje JK a.d. Banja Luka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, po naredbi postupajućeg tužioca koordinirao je rad ovlaštenih službenih osoba u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su ljekar sudske medicine-patolog, predstavnici Zavoda za sudsku medicinu RS, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici PS Novi Grad koji su osiguravali lokaciju.

avaz

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać