Izdvajamo

 

Na lokalitetu mjesnog groblja na području općine Bosanski Novi / Novi Grad, ekshumirani su posmrtni ostaci dvije osobe za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata. Posmrtni ostaci radi sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta na osnovu DNK-a analize, upućeni su u Gradsko groblje JK a.d. Banja Luka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, po naredbi postupajućeg tužioca koordinirao je rad ovlaštenih službenih osoba u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka sudjelovali su ljekar sudske medicine-patolog, predstavnici Zavoda za sudsku medicinu RS, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici PS Novi Grad koji su osiguravali lokaciju.

avaz

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."