Izdvajamo

 

Na Debelom Brijegu, Dom Planinarskog društva "Mrakovica" Kozarc, danas (18.03. 2023) je održana jedanaesta manifestacija koja nosi naziv „Crimužijada“, a koja je i ove godine privukla pažnju velikog broja posjetilaca. Organizator ove tradicionalne manifestacije je PD „Mrakovica“.

PD "Mrakovica" već tradicionalno i na daleko poznati kao dobri organizatori ovakvih i sličnih manifestacija.

"Ovo već je postala tradicija da se u ovo doba godine bere i priprema sa jajima crijemuža.Danas je Kozarac, Balkan u malom. Došli su nam gosti iz Srbije pet društava, jedno iz Hrvatske, više od deset iz BiH, oba entiteta"kazao nam je Muhamed-Braco Kulašić, predsjednik PD Mrakovica Kozarac.

Današnju crimužijadu su pripremale članice PD "Mrakovica".
Za dobru crimužijadu one su morale razbiti oko 800 jaja, 6 litara ulja, i 5 vreće crimuže.

Uz crimužu i specijalitete sa ovom biljkom, planinari tradicionalno pripremaju i kuhani grah. Danas je to bio veliki kazan sa više od 200 porcija. Grah je kuhala Ćile, Adem Blažević i Hare Crnić,
Grah je bio izvrstan, svi oduševljeni.

Nije izostala ni muzika uživo kao i Tamkinih šest maslenica i tri kukuruze.

"Ovo je već jedna tradicija"Crimužijada", a svako društvo ili narod koji nema svoju tradiciju koji nema obićaje gubi svoj smisao. Ovo društvo, PD Mrakovica, krenulo je prije 13 godina jednim činom crimužijade (Dvije godine nije održavana zbog korone), jer je Kozara puna tog biljnog svijeta, a on je izuzetno blagodatan, kvalitetan, koristan, pa i preporuka i poruka sa ovog skupa je: Ova prva proljetna biljka, koristite je što više. Ona je čistać organizma" Kazao je, jednom prilikom za Kozarac.eu, Hamdija Kahrimanović.

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.