Izdvajamo

 

Za Esu Balića, Krajišnika sa švicarskom adresom, čuli su mnogi. Dobri poznanici, a i oni koji su možda samo jednom sjeli s njim, na početku će shvatiti da je riječ o čovjeku velikog srca.

I ne samo da lijepim tekstovima i muzikom koju uglavnom proizvodi sa svoje harmonike širi ljubav prema BiH, a stalnim komponiranjem novih sevdalinki ne dozvoljava da ova pjesma ode u zaborav, već i svojim humanitarnim radom dokazuje da je upravo ono što objavismo na početku ovog teksta.

Balić pored brojnih gostovanja širom Švicarske, itekako je tražen i rado viđen na svadbenim veseljima. Oni koji su ga angažirali vele da im je taj poseban dan svojim slavujskim glasom učinio još posebnijim.

Kada smo već kod veselih tonova, ovaj profesor muzike i putem digitalnih platformi podučava mlade, ali i starije generacije izvornoj bosanskoj pjesmi-sevdalinci.

Na njegovom oficijelnom Youtube kanalu možete pronaći brojne video zapise na kojima Balić svira, pjeva, ali i daje instrukcije onima koji žele živjeti muziku.

“U posljednje vrijeme, što me posebno raduje, puno je djece i tinejdžera čiji mi se roditelji javljaju kako bi ih naučio kako na što bolji, brži i efikasniji način da ovladaju harmonikom. Sretan sam što svoje znanje prenosim na mlađe generacije”, izjavio nam je Balić prilikom susreta u Sarajevu.

A bili smo svjedoci i njegovom susretu sa Harisom Kaltakom, jednim od najmlađih, ali itekako uspješnih bosanskohercegovačkih harmonikaša. Tom prilikom dogovarali su saradnju na jednom vrlo značajnom projektu o čijim pojedinostima je, vele nam, rano govoriti.

“Sarajevo je uvijek imalo tradiciju da ima najbolje harmonikaše. Ne bih nabrajao jer je spisak dug ali i da ne zaboravim nekog, samo ću reći ime ovog sjajnog momka kojeg bih zbog njegovog znanja, mladosti, slatkoće i lakoće sviranja slobodno mogao nazvati “Bosanski Mozzart”. Haris Kaltak je njegovovo ime i raduje me da smo se mogli družiti a siguran sam da će on ako Bog da napraviti i svjetsku muzičku karijeru. Uskoro će za vas biti objavljena i jedna lijepa emisija koju smo zajedno radili – rekao nam je.

(Hayat)

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ