Izdvajamo

 

Danas je u organizaciji Asocijacije „ProAktiva“ iz Tuzle, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru, održan treći čas bosanskog jezika – za učenike osnovnih i srednjih škola grada Prijedora koji po planu i programu osnovnog i srednjeg obrazovanja ne izučavaju bosanski jezik. Na današnjem času smo učili o usmenoj književnosti naroda Bosne i Hercegovine. Poslije predavanja, upriličena je radionica za učenike - koja se sastojala od pismenih zadataka i izrade prigodnog panoa, koji će se koristiti u prostorijama KUD-a „Osman Džafić“ Prijedor.

Nakon časa, organiziran je zajednički ručak svih učesnika kojeg nam je, ličnom donacijom, omogućio naš veliki prijatelj Fadil Cvrk. Veliko hvala za ovu mogućnost da učenike na neki način nagradim, jer im petice nemam gdje upisati...
Vidimo se u sljedećem polugodištu!

Amel Suljić

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać