Izdvajamo

 

Kultuno-umjetničko društvo Kozara iz Kozarca, Prijedor, oficijelno postoji od 1975, a pisani tragovi o njegovom nastanku, prema riječima umjetničkog rukovodioca (koreografa) Hamdije Joldića, postoje iz 1902. godine.

Trenutno imaju stotinjak aktivnih članova u muzičkoj folklornoj i dramskoj sekciji u tri uzrasta: pioniri, seniori i veterani
- Trudimo se i održavamo našu kulturu i naše običaje koliko smo u mogućnosti u mjestu u kojem živimo, u najvećem povratničkom mjestu u Republici Srpskoj, u Kozarcu. Mi postavljamo igre, plesove i muziku iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Nemamo predrasuda prema bilo kome, ali normalno, baštinimo najviše bošnjačku muslimansku igru te naše običaje, kazao je Joldič.

Članovi KUD-a Kozara gostuju širom Bosne i Hercegovine. Imaju dosta prijatelja u cljeloj BiH, u Hrvatskoj, Austirji Švicarskoj, Turskoj.
Joldič je dio kultumo-umjetničkog društva četiri i po decenije. Predsjednica KUD-a je njegova supruga Mirjana Joldić.
Tradidonalno u julu organizuju smotru folklora u Kozarcu. Prošle godine na 12. smotri učestvovala su brojna kulturno-umietnička društva.

Oslobođenje

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović