Izdvajamo

Predhodni clanak koji sam prenio sa 24sata izazvao je razlicite reakcije. Posto ja imam rodicu u Libiji zamolio sam je da mi napise svoju sliku o Libiji i poslednjim desavanjima. Javila se i sa jednim kratkim pismom koje objavljujem u cjelosti. Njena zelja je da ostane anonimna. Ipak hvala za javljanje iz Libije

hej Nijaz
pa  rijetko sam na kozarackom sajtu..:)
nemam puno vremena i i iskreceno receno neznam se ni izraziti dobro na nasem jeziku ,zaboravila sam dosta a htijela bi da ostanem anonimna ...uglavnom ovo je ono sto mi je sad palo na um pa cu ti opisati ...ako te nesto zanima slobodno pitaj ..ovako..

Pa nije bas tacno da su svi Libijci imali sve,bilo je Libijaca koji nisu imali puno..
Tacno je da je ovo bogata zemlja sa odlicnim standardom ,ali je isto tacno da bi sve moglo biti i puno bolje
Tacno je da je Gadafi cuvao zemlju od Amerikanaca ali je u isto vrijeme otvorio vrata drugim kriminalcima iz Afrike.
Isto je tacno da se igrao sa Amerikancima i zbog toga je Libijski narod ispastao pod sankcijama 16godina..
Gadafi nije Tito i Libija nije Jugoslavija ... Gadafi je 90ih isporucivao naftu Milosevicu i pomagao mu u ubijanju nas Muslimana
Libijci su svjesni Rodsilda ,zapada i demokratije..
vise nego sto cemo mi sa Balkana ih ikad biti svjesni... dok Gadafiju nije smetalo da suraduje sa rotsildovim kompanijama..Gadafi je izgubio kod svog narod zbog toga sto je stvarno izdado naredenje da se gradovi bombarduju iz vazduha i sto je naredio da se zene siluju to nije izmisljeno od medija ...ovdje nikad nece demokratija biti u smislu kakva je na zapadu..
ovim prostorima Sarija vlada vec vise o 1000 godina ...pomoc Francuske je bio cist dogovor ako mi pomognes
ja cu ti to platiti, trostruko ako treba...
Libijci su izisli protiv Gadaija na ulice a ne Amerikanci ili Francuzi ,dali ce Amerikanci imati korist od toga ,sigurno..
Nema Kineza vise na Mediteranu, dali Evropljanima treba nafta iz Libije ,naravno..
Imati saveznika u Sjevernoj Africi je u interesu Amerima ,Evropi a i Izraelu..
ovo sto se desilo u Libiji i sto se desava u
Siriji moze se sutra desiti i u Saudijskoj Arabiji i svugdje u svijetu i izazvati globalnu krizu ali zivot u Libiji je vec bolji ,
spala su cijene benzina
zaposljeno je nekoliko hiljada novih ucitelja ,imas pravo govora ,napokon se stampaju nezavisne novine ..
Engleski je kao jezik dugo godina bio zabranjen korupcija je bila velika ,plate idu normalno i povecane su vec za 50% itd. itd...
Gadafi je imao svoji dobrih a i svojih losih strana nazalost te lose stvari su najvise vidjeli Libijci ,nije bas tako da on nije ubijao i mucio i radio sta je htio ...kcerke mu je poznata po tome kako je potrosila 1milijardu za jedan dan u Parizu...djeca su mu zivjela ekstravagantan zivot i bili su mu sinovi brutalni ...radili su sta su htjeli isiljavali su se na stanovnistu ..zato su ih i pobili..
i cinjenica je da je 85%Libijaca bila protiv Gadafija i bili su spremni da umru da ga se rijese a zapad jedva docekao
da uskoci na brod ... ali dajte Libijcima malo vremena ne poredite sa drugim zemljama ..
Libijci su dobili sto su htijeli i oni su jako sretni ,cak i oni koji su bili uz Gadfija i njima je dosta rata ..
Imaju sanse za predivnu buducnost i ja ne sumnjam da ce za 5-10godina biti u istoj liniji sa Dubajijem ili Istambulom..i na kraju Libijci su narod koji vjeruje u Allaha i oni znaju da sve sto se na ovom svijetu desi desi se zato sto je od Alaha tako dato..i na neke stvari moras da cekas decenijama...Za Libijce Libija nije pala vec je oslobodena..

 

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.