Izdvajamo

Danas, prvi dan Kurban Bajrama, ja sam pokusao da ostanem aktivan i da fotografisem. Napravio sam puno fotki. Odredjeni broj fotki zelim da podjelim sa posjetiocima nase stranice.

Ja pripadam dzematu Alici-Softici. Juce poslije Ikindija namaza smo imali tradicionalnu podjelu paketica za nase najmladje.

 

Jutros, Bajram namaz sam klanjao u dzamiji  Jakupovici.

Poslije Bajram namaza i cestitanja u i ispred dzamije pozurili smo u Kamicane na Sehidske Mezarluke.Dosli su i  raja  iz drugih dzemata. Kako je to lijepo kada se svi sastanemo na jednom mjestu, i ona medjusobna cestitanja bajrama. Nisam bas vjest pisanju pa da bih opisao taj osjecaj i srecu koju sam jutros dozivio. Siroki osmjesi i ozarena lica kod svakog.

Naravno uz cestitanja bude i sale i dobronamjernih doskocica pa smo se jos vise smijesili. Nesto mi u grudima raste neka dragost koju neznam opisati. Ovo se mora dozivjeti.

Imami Kozarackih dzemata su proucili dovu nasim sehidima. Naravno prilikom ucenja dove nesto mi zastane u grlu pa ni tamo ni ovamo. A na grudi kao da mi odjednom neko Kozaracki kamen stavio. Cudno je to kad se radost i zalost pomjesaju.

Na kraju je Amir hodja, glavni imam IZ Kozarac, procitao poruku sa sehidskog mezarja.

Kad sam dosao kuci docekala me ova slika. Moje drage komsije su me cekali da mi cestitaju bajram.

Ovi osmjesi mi kazu sve.

Jos jednom: BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN SVOJ RAJI DOBRE VOLJE!!

Nijaz - Caja

 

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić