Izdvajamo

 

U okviru manifestacija kojima se obilježava Dan grada danas je održana 8. Šestnaestomajska biciklijada koja je okupila preko 300 biciklista.

Ovu sportsko-rekreativnu manifestaciju organizovali su Turistička organizacija grada Prijedora i Biciklistički klub "Kozara" u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Gradskom upravom Prijedor.

Predstavnik ove Agencije Nikola Torbica izjavio je novinarima da je u Republici Srpskoj tokom prošle godine stradalo pet biciklista. Zato je važno ukazati na značaj poštovanja pravila u saobraćaju, smatraju u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske. Ova manifestacija prilika je za to.
"Savjetujemo biciklistima da nose kacige, jer sva istraživanja pokazuju da kod povreda kaciga smanjuje smrtne posljedice za 71 dosto. Zato smo ovdje postavili takozvanu "osmicu", odnosno poligon, na kojoj najmladi učesnici u saobraćaju mogu da nauče sva pravila kretanja biciklom", rekao je Torbica.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Dijana Aramanda izjavila je novinarima da je cilj manifestacije promocija zdravog načina života.
"Cilj ove manifestacije je lijepo druženje, popularizacija biciklizma kao sporta, ali i turistička promocija grada Prijedora. Prijavilo se oko 300 učesnika, a i vrijeme nas je poslužilo", rekla je Aramanda.

Nije izostala ni podrška Gradske uprave. Biciklizam je, kažu, jedan od najboljih vidova rekreacije.
"Cilj je promocija sporta i zdravog načina života. Nama je drago da se prijavio ovoliki broj učesnika i uvijek ćemo podržavati ovakve manifestacije", istakao je Aleksandar Milješić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, medunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.

Na glavnom gradskom trgu bio je postavljen i poligon za najmlađe, na kojem su mogli da nauče kako da se se bezbjedno ponašaju u saobraćaju. Ruta je bila duga pet kilometara, a učesnicima biciklijade pridružio se i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.U sklopu manifestacije, upriličen je kulturno-zabavni program, a dodijeljene su i vrijedne nagrade, odnosno dva bicikla.

Bicikl kao glavnu nagradu biciklijade dobila je petogodišnja Nina Ostojić, dok je bicikl kao dar gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora dobila sedmogodišnja Dunja Babić , kojoj je, kako je istakla , to već treći bicikl. Najmlađi učesnik biciklijade bio je dvogodišnji Nikolaj Čađo, a najstariji Vinko Čajić /75/ dok su se Tibor i Damjan Anđelić sa ocem Draškom vozili u najinteresantnijem biciklu.

prijedorgrad.org

Ćutanje je teže od laži, jer čak i najveća laž podrazumijeva ma i najmanju mjeru istine, a ćutanje čak i nju ignoriše.

Borislav Pekić