Izdvajamo

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom majora VRS-a Radeta Javorića, zapovjednika Teritorijalne obrane (TO) Prijedora, općini gdje je 1992.godine progon Hrvata i Bošnjaka počinjen s razmjerom genocida.

Javorić je u glavnom iskazu, kao svjedok obrane, pokušao osporiti optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu progona u Prijedoru – opisavši kako Bošnjaci i Hrvati nisu tjerani čak ni iz jedinica VRS-a, tvrdeći da su „odnosi bili dobri, drugarski i bratski“. Odvođenje velikog broja nesrpskih civila u prijedorske logore nazvao je pak „dobrovoljnim“, navodno zbog njihove zaštite od paravojnih formacija.

U unakrsnom ispitivanju Javorića je pak haška optužba suočila s dokazima o surovim uvjetima u prijedorskim logorima - poput Omarske, Trnopolja i Keraterma – no svjedok obrane je ostao kod svog stava.

„Čuli ste da su tamo ljude ubijali i silovali, a Vi kažete da su tamo dobrovoljno otišli. Jel' tako trebamo shvatiti Vaš iskaz?“, upitao je predsjedavajući sudac Alphons Orie, a svjedok dodao i da su - oni koji su dobrovoljno došli – mogli dobrovoljno i otići kad su htjeli, ukoliko nisu bili uhićeni naoružani.

„Vi znate da su ljudi zarobljeni u užasnim uslovima gdje su ih ubijali i silovali i ovo što Vi sad tvrdite – da su dobrovoljno otišli tamo i mogli otići kad hoće – prosto nevjerovatno“, konstatirao je potom tužitelj Arthur Traldi koji je prethodno spomenuo broj od preko sedam tisuća odvedenih građana nesrpske nacionalnosti u tri glavna prijedorska logora, kao i pravomoćne poslijeratne presude njihovim zapovjednicima i čuvarima.

Na raspravu je reagirao i general Mladić pa je zaradio još jednu u nizu prigovora Raspravnog vijeća, a svjedok Javorić je zatražio od suca Orie-a da ga „zaštiti (od tužitelja) jer je rekao u zakletvi da će govoriti istinu“.

„Vama gospodin Traldi kaže – da ne govorite istinu. Vi se možete složiti ili usprotiviti tužitelju.“, odvratio je sudac Orie.

„Oni koji nisu sudjelovali u dejstvima su tražili da budu zaštićeni, a oni koji jesu su bili zatvoreni i nisu mogli izaći.“, izjavio je svjedok koji i dalje radi u prijedorskim vlastima, kao direktor Centra za socijalni rad, ograđujući se tek – da je samo čuo za situaciju u logorima jer tamo osobno nije bio.

Vojska osiguravala logore

Nakon što je u glavnom iskazu kao svjedok obrane pokušao prikazati – kako su logorima upravljale lokalne srpske snage Teritorijalne obrane (TO), a ne VRS - Javorića je tužitelj Traldi suočio u unakrsnom ispitivanju s podacima o zapovjednom lancu prema kojem su sve lokalne jedinice bile podređene VRS-u.

Zbog izbjegavanja direktnih odgovora u ispitivanje svjedoka se ponovno umiješao sudac Orie.

„Vi ste tvrdili da vojska nije osiguravala logore u Prijedoru, poslije ste rekli da je to osiguravala jedinica (TO, pukovnika) Koruzovića. Mi smo pročitali – da je donijeta odluka da će 2 štaba TO obrazovati zajedničko zapovjedništvo za sve jedinice na području općine. I vidjeli smo da trebaju biti pretpočinjene 43.motoriziranoj brigadi (VRS). To znači da bi onda postale vojne jedinice pošto bi bile ugrađene u VRS. Kako onda možete reći da vojska nije osiguravala istražne centre u Prijedoru i oko njega – kad je jedinica gospodina Kuruzovića do tad već uklopljena u VRS ?“, upitao je sudac Orie.

„Vojska je osiguravala širi prsten i imam takvu informaciju od mojih suradnika.“, pokušao je dodatno objasniti svoj stav svjedok.

„U Vašoj izjavi stoji – ja tvrdim da vojska nije osiguravala.... ništa se ne govori o vanjskom prstenu ili sličnom. Istodobno vidimo da ste bili na sastanku gdje je odlučeno da će štabovi TO biti stavljeni pod jednu zajedničku komandu i potvrdili ste da su potčinjeni 43.brigadi. Kako onda možete tvrditi da vojska nije osiguravala sabirne i istražne centre?“, suočavao je Javorića sudac Orie.

Tužitelj je dodatno suočio svjedok obrane i sa spornim operacijama VRS-a prilikom zauzimanja Prijedora prilikom čega su potpuno razrušena mnoga mjesta, poput Hambarina i Kozarca.

Sam sebi dodijelio čin?

Kako bi dodatno osporio vjerodostojnost svjedoka tužitelj Traldi je spomenuo i kako je Javorić „sam sebi dodijelio čin majora VRS-a“ kojeg je general Mladić naknadno potvrdio, dok je službeno rješenje o unaprijeđenju - u nadležnu jedinicu stiglo tek 1993.godine. Svjedok je to poricao, tvrdeći da su mu to namjestili SDS-ovci (članovi Srpske demokratske stranke) koji navodno nisu htjeli da on postane zapovjednik štaba TO Prijedora „jer su znali da sam normalan čovjek i pismen“, a ne ekstremist kakvog su oni podupirali.

„Pukovnik Spasojević (bivši Javorićev zapovjednik u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, JNA 1991.godine) nije to dao jer sam bio čestit čovjek.“, naveo je svjedok neizravno potvrđujući da je glavnu riječ o svemu u Prijedoru ipak vodila vojska, a ne civilne (političke) vlasti na koje je prebacivao zapovjednu odgovornost.

Nakon što Javorić dovrši iskaz u srijedu - suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastavit će se izvođenjem novog svjedoka obrane.

slobodnaevropa

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Javorića


Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.