Izdvajamo

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom majora VRS-a Radeta Javorića, zapovjednika Teritorijalne obrane (TO) Prijedora, općini gdje je 1992.godine progon Hrvata i Bošnjaka počinjen s razmjerom genocida.

Javorić je u glavnom iskazu, kao svjedok obrane, pokušao osporiti optužbe o udruženom zločinačkom poduhvatu progona u Prijedoru – opisavši kako Bošnjaci i Hrvati nisu tjerani čak ni iz jedinica VRS-a, tvrdeći da su „odnosi bili dobri, drugarski i bratski“. Odvođenje velikog broja nesrpskih civila u prijedorske logore nazvao je pak „dobrovoljnim“, navodno zbog njihove zaštite od paravojnih formacija.

U unakrsnom ispitivanju Javorića je pak haška optužba suočila s dokazima o surovim uvjetima u prijedorskim logorima - poput Omarske, Trnopolja i Keraterma – no svjedok obrane je ostao kod svog stava.

„Čuli ste da su tamo ljude ubijali i silovali, a Vi kažete da su tamo dobrovoljno otišli. Jel' tako trebamo shvatiti Vaš iskaz?“, upitao je predsjedavajući sudac Alphons Orie, a svjedok dodao i da su - oni koji su dobrovoljno došli – mogli dobrovoljno i otići kad su htjeli, ukoliko nisu bili uhićeni naoružani.

„Vi znate da su ljudi zarobljeni u užasnim uslovima gdje su ih ubijali i silovali i ovo što Vi sad tvrdite – da su dobrovoljno otišli tamo i mogli otići kad hoće – prosto nevjerovatno“, konstatirao je potom tužitelj Arthur Traldi koji je prethodno spomenuo broj od preko sedam tisuća odvedenih građana nesrpske nacionalnosti u tri glavna prijedorska logora, kao i pravomoćne poslijeratne presude njihovim zapovjednicima i čuvarima.

Na raspravu je reagirao i general Mladić pa je zaradio još jednu u nizu prigovora Raspravnog vijeća, a svjedok Javorić je zatražio od suca Orie-a da ga „zaštiti (od tužitelja) jer je rekao u zakletvi da će govoriti istinu“.

„Vama gospodin Traldi kaže – da ne govorite istinu. Vi se možete složiti ili usprotiviti tužitelju.“, odvratio je sudac Orie.

„Oni koji nisu sudjelovali u dejstvima su tražili da budu zaštićeni, a oni koji jesu su bili zatvoreni i nisu mogli izaći.“, izjavio je svjedok koji i dalje radi u prijedorskim vlastima, kao direktor Centra za socijalni rad, ograđujući se tek – da je samo čuo za situaciju u logorima jer tamo osobno nije bio.

Vojska osiguravala logore

Nakon što je u glavnom iskazu kao svjedok obrane pokušao prikazati – kako su logorima upravljale lokalne srpske snage Teritorijalne obrane (TO), a ne VRS - Javorića je tužitelj Traldi suočio u unakrsnom ispitivanju s podacima o zapovjednom lancu prema kojem su sve lokalne jedinice bile podređene VRS-u.

Zbog izbjegavanja direktnih odgovora u ispitivanje svjedoka se ponovno umiješao sudac Orie.

„Vi ste tvrdili da vojska nije osiguravala logore u Prijedoru, poslije ste rekli da je to osiguravala jedinica (TO, pukovnika) Koruzovića. Mi smo pročitali – da je donijeta odluka da će 2 štaba TO obrazovati zajedničko zapovjedništvo za sve jedinice na području općine. I vidjeli smo da trebaju biti pretpočinjene 43.motoriziranoj brigadi (VRS). To znači da bi onda postale vojne jedinice pošto bi bile ugrađene u VRS. Kako onda možete reći da vojska nije osiguravala istražne centre u Prijedoru i oko njega – kad je jedinica gospodina Kuruzovića do tad već uklopljena u VRS ?“, upitao je sudac Orie.

„Vojska je osiguravala širi prsten i imam takvu informaciju od mojih suradnika.“, pokušao je dodatno objasniti svoj stav svjedok.

„U Vašoj izjavi stoji – ja tvrdim da vojska nije osiguravala.... ništa se ne govori o vanjskom prstenu ili sličnom. Istodobno vidimo da ste bili na sastanku gdje je odlučeno da će štabovi TO biti stavljeni pod jednu zajedničku komandu i potvrdili ste da su potčinjeni 43.brigadi. Kako onda možete tvrditi da vojska nije osiguravala sabirne i istražne centre?“, suočavao je Javorića sudac Orie.

Tužitelj je dodatno suočio svjedok obrane i sa spornim operacijama VRS-a prilikom zauzimanja Prijedora prilikom čega su potpuno razrušena mnoga mjesta, poput Hambarina i Kozarca.

Sam sebi dodijelio čin?

Kako bi dodatno osporio vjerodostojnost svjedoka tužitelj Traldi je spomenuo i kako je Javorić „sam sebi dodijelio čin majora VRS-a“ kojeg je general Mladić naknadno potvrdio, dok je službeno rješenje o unaprijeđenju - u nadležnu jedinicu stiglo tek 1993.godine. Svjedok je to poricao, tvrdeći da su mu to namjestili SDS-ovci (članovi Srpske demokratske stranke) koji navodno nisu htjeli da on postane zapovjednik štaba TO Prijedora „jer su znali da sam normalan čovjek i pismen“, a ne ekstremist kakvog su oni podupirali.

„Pukovnik Spasojević (bivši Javorićev zapovjednik u Jugoslavenskoj narodnoj armiji, JNA 1991.godine) nije to dao jer sam bio čestit čovjek.“, naveo je svjedok neizravno potvrđujući da je glavnu riječ o svemu u Prijedoru ipak vodila vojska, a ne civilne (političke) vlasti na koje je prebacivao zapovjednu odgovornost.

Nakon što Javorić dovrši iskaz u srijedu - suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastavit će se izvođenjem novog svjedoka obrane.

slobodnaevropa

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Javorića

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011