Izdvajamo

Naredne sedmice počinju rekonstrukcija i obilježavanje pružnog prelaza "trinaesta" u Prijedoru. Za tri decenije stradalo tridesetak ljudi. Sledi postavljanje svjetlosne i zvučne signalizacije.

Obnova zloglasnog prijedorskog pružnog prelaza "trinaesta", u mjestu Raškovac, na dionici željezničke pruge Prijedor - Novi Grad, koji je u sudarima voza i automobila odnio desetine života, konačno počinje naredne sedmice. Cilj je uspostavljanje automatskog i potpuno bezbjednog prelaza za građane!

"Željeznice Srpske" su završile svoj dio posla - izrađen je glavni projekat za rekonstrukciju raskrsnice i projekat za automatsko osiguranje putnog prelaza, a dobijene su i sve neophodne dozvole. Vrijednost radova je 900.000 KM.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS "Novostima" je juče potvrđeno da radovi počinju naredne sedmice, a da će troškove rekonstrukcije pružnog prelaza ŽRS finansirati sa 600.000 KM, a preduzeće "Putevi RS" sa 300.000 KM.

- Uređaj za automatsko osiguranje putnog prelaza koji će po projektu biti instaliran na pružnom prelazu predviđa osiguranje prelaza svjetlosnom i zvučnom signalizacijom sa polubranicima, uz daljinsku kontrolu u stanici Prijedor. Ovakvo osiguranje je viši stepen osiguranja nego što propisi nalažu na ovom dijelu pruge - rekao je, za "Novosti", resorni ministar Neđo Trninić.

Obaveza grada je da sanira lokalne puteve i raskrsnice u zoni putnog prelaza.

Prema izjavama mještana prijedorskih naselja koji žive uz "zloglasni" pružno-putni prelaz "trinaesta", poslednjih 30 godina ovdje je život izgubilo oko 30 ljudi. Kažu da su godinama tražili da se napravi bezbjedniji pružni prelaz.

ZNACI

Ovaj putni prelaz, a na prugama ŽRS ih ima ukupno 278, osiguran je Andrejinim krstom, trouglompreglednosti i vertikalnim saobraćajnim znacima.

Na ovoj "crnoj tački" puta, Prijedorčanin Branko Došen je 1982. u stravičnoj saobraćajnoj nesreći izgubio suprugu Cvijetu, koja je poginula zajedno sa dvije komšinice.

- Ovo je najstrašnija tačka puta. Koliko ja pamtim i od kada sam brojao, ovde je stradalo 17 ljudi, a 27 je bilo povrijeđenih. Meni je ovdje poginula supruga i dvije komšinice, iz Crne Doline čovjek sa volovima koji je prelazio prugu, moj brat stričević, koji je imao 18 godina. Teške tragedije su pogodile nekoliko porodica - kroz suze priča Branko Došen, koji živi nedaleko od prelaza.

Mještani okolnih naselja su ogorčeni, jer problem godinama nije rješavan. Kažu, djeca svakodnevno tim putem prelaze prugu, a magla je česta, nema svjetlosnih i zvučnih upozorenja. Prije nekoliko godina, mještani su organizovali i proteste.

- Svi uz prugu živimo pod stresom, u strahu. Ovuda je veoma gust saobraćaj, jer pruga dijeli magistralni put Prijedor - Novi Grad i naselje Raškovac. Nema minuta da se ovuda ne prelazi automobilima. Nedavno je jedna žena iskočila iz automobila koji je udario voz i na sreću je ostala živa - kaže meštanka Edina Ibrišagić.

STRAVIČNO

Mještanima okolnih naselja koji žive uz zloglasni pružni prelaz "trinaesta", još uvijek je pred očima stravična saobraćajna nesreća kada je početkom godine u sudaru putničkog voza i automobila stradale četiri osobe, među kojima i devetogodišnje dijete.

(NN/novosti)

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).