Izdvajamo

Dođu u školu, obuku mantile i pravac kabinet na pravljenje sira! Tako je to u prijedorskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi gdje je đačka praksa pretvorena u pravu mini proizvodnju. Sir je, trenutno, apsolutni hit.

-Nama je to zanimljivo, volimo to da radimo i zato smo se odlučili za ovu školu i smjer. Nije nam teško, ima nas dosta pa pomažemo jedni drugima, slažemo se pa nam sve ide dobro- kaže Dajana Kondić, učenik Poljoprivredno-prehrambene škole.

Možda izgleda jednostavno, ali ima tu posla, kaže Dajanina drugarica iz razreda. Jovana objašnjava da se mlijeko usiri, pretrese u kalup, nakon nekog vremena ide u slanu vodu, a onda u frižider na, minimum dva mjeseca. Sir, koji košta 15 maraka po kilogramu, kupuju učenici, profesori, roditelji.

-Pa, meni se dosta sviđa, baš je fin- ocjenjuje Jovana Radivojac, učenik Poljoprivredno-prehrambene škole.

Zato osmjeh ne silazi sa lica njihove profesorke. Ponosna je što su se đaci toliko usavršili da pohvale za njihov polutvrdi sir dolaze čak i iz Italije, gdje su išli na obuku.

-Komentari su vrlo pozitivni. Evo reći ću da, trenutno, nemamo ništa na zalihama što znači da smo sve prodali- ponosma je Suzana Mršić, profesor stručnih predmeta.

A novac ulažu u dalji razvoj proizvodnje. Valja kupiti sirovine, ne samo za sir već i druge stvari koje izlaze iz ovog neobičnog, školskog, kabineta. Tamo se prave i peciva, marmelade, tjestenina. Ponekad i rakija za koju ATV-u đaci, u šali, rekoše da su samo načuli da i nju, itekako, hvale.

ATV

 

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...