Izdvajamo

 

Svakodnevno raste broj građana koji se obraćaju udruženjima za zaštitu potrošača, jer su nezadovoljni kupljenim proizvodima ili ekonomskim pružaocima usluga. Primjedbe se najčešće odnose na bijelu tehniku i obuću – rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja gradana “DON”, čiji su predstavnici građanima dijelili propagandni materijal, povodom Svjetskog dana prava potrošača.
– Naše zakonodavstvo nije kao u zapadnim zemljama, ali zasigurno je najbolje što postoji danas za potrošače. Zakon o zaštiti potrošača definiše prava i obaveze potrošača i pomaže građanima ukoliko žele da ostvare svoja potrošačka prava. Odredbe zakona su takve da potrošač ima pravo da se obrati i reklamira proizvod koji je kupio. Knjiga reklamacija je nešto što omogućava prvostepenu zaštitu – rekla je Marićeva podsjetivši da se deset udruženja u Republici Srpskoj bavi zaštitom prava potrošača.
Ukoliko nije zadovoljan odgovorom trgovca u vezi sa kupljenim proizvodom koji ima neki nedostatak, tu su republički tržišni inspektori, tako da građani imaju na raspolaganju više mogućnosti u ostvarivanju svojih potrošačkih prava, poručeno je povodom Svjetskog dana prava potrošača.

izvor: Kozarski

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.