Izdvajamo

 

Na inicijativu Policijske uprave Prijedor danas je u prostorijama Policijske uprave održan sastanak sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, Odsjeka Komunalne policije i Udruženja ugostitelja na području grada Prijedora, na temu planiranih aktivnosti povodom predstojećih maturskih proslava.

Na sastanku su definisane obaveze postupanja svih relevantnih subjekata koji će u narednom periodu preduzeti niz preventivnih i represivnih mjera kako bi ove manifestacije protekle bezbjedno za sve učesnike.

Organizatorima maturskih proslava ukazano je na zakonsku obavezu prijavljivanja svih javnih skupova, maturskih proslava i defilea, dok je vlasnicima ugostiteljskih objekata ukazano na zakonsku regulativu u pogledu zabrane točenja alkohola maloljetnim licima.

Relevantni subjekti će u međusobnoj saradnji preduzeti aktivnosti na kontroli rada ugostiteljskih objekata sa ciljem sprečavanja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, dok će policijski službenici uz pojačano prisustvo u blizini obrazovnih ustanova pojačati i kontrolu učesnika u saobraćaju, posebno mladih vozača.

Na sastanku je zaključeno da će se u narednom periodu preduzeti sve potrebne preventivne mjere i aktivnosti kako bi se spriječilo narušavanje javnog reda i mira, očuvalo stanje bezbjednosti i maturske proslave protekle bez bezbjednosnih incidenata i neželjenih posljedica.

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović