Izdvajamo

 

U obrazloženju prijedloga odluke navodi se da se saglasnost “daje u svrhu izdavanja odobrenja za istraživanje, odnosno odobrenja projekta detaljnih geoloških istraživanja”.

“Obaveza koncesionara je da nakon završenih istraživanja zemljište vrati u prvobitno stanje. Najveća dozvoljena količina mineralne sirovine koja se može uzeti pri istraživanjima s ciljem ispitivanja kvaliteta i hemijsko – tehnoloških svojstava iznosi maksimalno 200 kubnih metara“, navodi se u ovom prijedlogu.

Podsjećamo, odbornici Skupštine grada Prijedora su usvojili, krajem juna ove godine, zaključak o privremenoj obustavi rudarskih istraživanja na Bukovoj Kosi i Bistrici.

U međuvremenu, tačnije 13.jula ove godine gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obećao je da će uputiti urgenciju Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u vezi istraživanja, pripremnim radovima i eksploataciju mrkog uglja na lokalitetu Bukova Kosa i Bistrica.

Najavio je i da će nakon toga ukoliko ne dobije povratnu informaciju u roku od sedam do deset dana održati konferenciju za novinare i upoznati javnost o svemu.

BN

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic