Izdvajamo

 

U obrazloženju prijedloga odluke navodi se da se saglasnost “daje u svrhu izdavanja odobrenja za istraživanje, odnosno odobrenja projekta detaljnih geoloških istraživanja”.

“Obaveza koncesionara je da nakon završenih istraživanja zemljište vrati u prvobitno stanje. Najveća dozvoljena količina mineralne sirovine koja se može uzeti pri istraživanjima s ciljem ispitivanja kvaliteta i hemijsko – tehnoloških svojstava iznosi maksimalno 200 kubnih metara“, navodi se u ovom prijedlogu.

Podsjećamo, odbornici Skupštine grada Prijedora su usvojili, krajem juna ove godine, zaključak o privremenoj obustavi rudarskih istraživanja na Bukovoj Kosi i Bistrici.

U međuvremenu, tačnije 13.jula ove godine gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor obećao je da će uputiti urgenciju Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u vezi istraživanja, pripremnim radovima i eksploataciju mrkog uglja na lokalitetu Bukova Kosa i Bistrica.

Najavio je i da će nakon toga ukoliko ne dobije povratnu informaciju u roku od sedam do deset dana održati konferenciju za novinare i upoznati javnost o svemu.

BN

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...