Izdvajamo

31 oktobar 2011  Državni sud odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da odredi pritvor Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, optuženima za ubistva na Korićanskim stijenama.

Babić, Škrbić i Stojnić, nekadašnji pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB), ostat će na slobodi, uz mjere zabrane, do početka obnovljenog suđenja.

Istom odlukom, Sud BiH odredio je pritvor Dušanu Jankoviću, bivšem komandiru Stanice milicije u Prijedoru. Janković se nalazi u bjekstvu od decembra prošle godine, a pritvor će mu se računati od momenta hapšenja. Državni sud je prvostepenom presudom u decembru prošle godine osudio Babića i Škrbića na po 22 godine zatvora, Jankovića na 27, a Stojnića na 15 godina zatvora zbog učešća u ubistvu oko 150 civila počinjenom 21. augusta 1992. godine na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću.

Nakon što su iznesene žalbe na prvostepenu presudu, Apelaciono vijeće suda BiH je ukinulo prvostepenu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Slavica Terzić, tužiteljica Državnog tužilaštva, u obrazloženju prijedloga za određivanje pritvora kazala je da postoji opasnost od bjekstva optuženih, te stvarna “bojazan od narušavanja javnog reda i mira”.

“Evidentno je da postoji mreža pomagača Dušanu Jankoviću, koja je dobro organizirana i sasvim je sigurno da bi ta mreža stajala na raspolaganju i ovim optuženima ukoliko bi se odlučili da pobjegnu”, kazala je Terzić, te dodala da su udruženja žrtava iz Prijedora najavila da će organizirati proteste ispred zgrade Suda BiH ukoliko optuženi budu na slobodi.

Ranko Dakić, branilac Dušana Jankovića, rekao je da su navodi Državnog tužilaštva o mreži podrške Jankoviću “paušalni i neosnovani”.

“Odluka Apelacionog vijeća o ukidanju prvostepene presude i pritvora mi daje nadu, a ja sam uvjeren – jer sam takve informacije dobio i iz kontakata sa porodicom optuženog – da bi se Janković mogao pojaviti na otvaranju glavnog pretresa pred ovim Vijećem”, rekao je Dakić.

Odbrana optuženog Babića ocijenila je prijedlog za određivanje pritvora “neosnovanim”, istaknuvši da Babić zbog lošeg zdravstvenog stanja nikako ne bi mogao pobjeći.

Slobodan Perić, branilac Milorada Škrbića, rekao je da je cilj Tužilaštva BiH da ostvari “pritisak na Sud, time što bi se odredio pritvor”.

“Moj branjenik je tri godine bio na slobodi i nikada nije bilo problema. Ne postoji nikakva bojazan da bi se nešto tu moglo promijeniti”, rekao je Perić.

Odbrana četvrtooptuženog Stojnića također je istakla da ne postoje razlozi za određivanje pritvora, te da se prisustvo njihovog branjenika tokom obnovljenog suđenja može osigurati uz mjere zabrane.

BIRN BiH

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic