Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela „Krađa“ koje je prijavljeno 04.05.2024. godine da je počinjeno nad objektom hrama Rođenja Presvete Bogorodice u mjestu Pašinac u Prijedoru došli su do saznanja da se u vezu sa izvršenjem može dovesti lice M.P.G. iz Prijedora.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičena tokom proteklih nekoliko mjeseci u više navrata iz objekta hrama otuđila deset drvenih ikona ukupne vrijednosti oko 250,00 KM i manju količinu novca.

Otuđene ikone su pronađene kod osumnjičene i vraćene svešteniku hrama.

U toku je rad na kompletiranju predmeta nakon čega će se Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor protiv osumnjičene M.P.G. dostaviti izvještaj za počinjeno krivično djelo „Krađa“.
PU Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.