Izdvajamo

Ove hefte sam zujao kao nikad do sad, pokušavao sve stići, zabilježiti, ali neka dešavanja su dešavala u isto vrijeme i fizički je nemoguće, u isto vrijeme, biti na više mjesta. Sva dešavanja sam već objavio u posebnim člancima. Danas idu slike koje sam samo danas slikao. Par slika slučajni susreta, a koje nisam do danas objavio.

Jutros u 8.30 sati poziv iz Kenjara, kažu gori kuća. Gorila je kuća od Sabahudina-Bude Kenjara kuća. Vatrogasci iz Kozarca, a zatim iz Prijedora stigli su vrlo brzo i ugasili vatru. Ipak krov i potkrovlje su izgorili, a šteta je totalna, iz kuće nije skoro ništa spašeno. Uzrok požara je, kako nezvanično saznajem, struja.

Jutros sam ovu vijest pustio na facebook, i već su mi se pojedini gražani javili sa željom da pomognu. Naš merhametluk nema granica.

Podsjećam Budo i Besima imaju šestero djece.

Jedna od prvih koja mi se javila bila je Sefika Jessica Topic: Vidim da je izgorila kuća od naših komsija , pa možete objaviti slobodno ja ću pokrenuti akciju u Švicarskoj u luganu , ko želi neka se obrati ja ću već u toku dana objaviti na moju humanitarnu stranicu , ako imate već neki br žiro računa pošaljite mi

Zadnja dva dana na igralištu FK Bratstva odigran je turnir u malo fudbalu. Za mene iznenađujuće, mali broj ekipa se prijavio na ovaj turnir, 8 ekipa.

Jučer sam pokušao uslikati četiri ekipa koje su se plasirale u polufinale. Uslikao sam dvije, a druge dvije nisu dozvolili da ih slikam, ponašali su se kao vanzemaljci.

Ko je pobjednik nije važno ipak ovo je samo igra i druženje.

Sve je spremno za otvor džamije u Hadžićima. Parkin asfaltiran i svo ostalo što je planirano da se uradi već je uspješno završeno.

Da podsjetimo otvor džamije je u subotu 28.07.2018. g. prije podne namaza.

Slijedi spisak donacija, za asfaltiranje parkinga i otvor džamije, a koji nismo do danas objavili:

Hadzic Sefer i Samka 200 KM
Hadzic (hadzi Smaila) Husein i Zejna 500 KM
Hadzic (Halima) Emsud i Sebiha 300 KM
Hadzic (Mesa) Hasim 200 KM
Sebiha -Hašim- Hadžić - Karaić i Samir Kararić 100 KM
Trnjanin Refik 100 KM
Za Hadžić Esada i Sadika uplačeno 50 €
Halvadžić Muradif Dika i Dino 150 KM

Ismet i Šemsa Sivac danas su udali svoju kćerku Mejru u Odžak, a sretnik koji je od danas njihov zet i Mejrin muž je Hamid Isić.

Mladima želimo uspješan brak i puno djece.

Slijede slike koje sam pravio onako slučajni i kratki susreti sa našm rajom.

Zlaja Garibović je iznenada umro, a koliko je cijenjen i voljen kod raje u Kozarcu vidjelo se na dženazi. Koliko je voljen u svijetu pokazao je ovaj indijanac koji je došao samo na kratko, da posjeti mezar od Zlaje i de se pokloni svom jaranu.

Drugi ispraćaj mlade, danas, bio je u Bešićima. Sead u Dursuma Bešić su udali kćerku Elmu, a sretni mladoženja je Sanjin Elkasević.

Nane Azemina i dido Eno Bešić posebno sretni.

Danas na četvrtku izuzetno puno raje. Pa i maslenica je bila duplo veće od uobičajene. Slijede slike koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog.

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.