Izdvajamo

Hefta sa puno dešavanja. Većinu sam već objavio, otkrivanje spomen ploče porodici Taiba Forića, Hrastova Glavica, Dr.Eso Sadikovic, Promocija knjige "Zločin s predumišljajem"Nijaza Mujkanovića, logor Omarska...

Danas još par aktivnosti koje nisam uspio ranije objaviti.

Jutros rano su, naših 21 džematlija otputovali na hadž. Ove godine iz Medžlisa Kozarac rekordan broj hadžija, ali i rekordan broj greški organizatora puta na hadž. Pokušavam naći blagu riječ za organizatore i ako kažem da je organizacija KATASTROFALNO loša, onda je to najblaže rečeno. Jer ono što sam svojim očima vidio i čuo, pa to je nezamislivo. Odgađanje puta bez da se svi putnici uredno obavjeste, pa to je jako neozbiljno.

Danas slušam već poznatu priču, a kojoj neke hadžije nisu htjeli javno da pričaju, pa ni danas ne žele javno. Naše hadžije najskuplje cijene plaćaju, a usluge najlošije. Osobe koje nazivaju grupovođama su nestručni, neozbiljni, pa i bezobrazni.

Putnici već u startu razočarani.

Čujem da je ovo sve poznato Rijasetu Islamske Zajednici BiH, ali do sad ništa nisu poduzeli da zaštite vjernike. Zar ovako ponašanje, a  8.150 KM, morate priznati, nije mala para.

Prošli četvrtka 02.08.2018., u prepunoj sali MZ Kozarac održana je, promocija knjige "Zločin s predumišljajem" autora Nijaza Mujkanovića. Autor u knjizi opisuje svojih 197 dana provedenih u logorima Omarska i Manjača.
Izuzetno uspješna promocija, a dokaz je i to da je isto veče prodato 100 knjiga, a sav prihod od te večeri, 2012 KM, Nijaz je uručio pola para Fondu solidarnosti, a pola Vatrogascima za izgradnju vatrogasnog doma u Kozarcu.
Predsjednik Medžlisa Kozarac Teufik Kulašić kaže: Čast nam je što imamo ovakve ljude, jer bez ovih donacija nebi opstao ni fond solidarnosti.
Muta komandir VD Kozarac kaže da su oni ti koji pomažu unesrećenima, ali fin je osjećaj kad nas drugi vide i na ovaj način podržavaju.
Nijaz nam priča da već 17 godina finansira studente u Bosni i Hercegovini. Znalo se desiti da finansira studenticu, a ona nakon prve ili druge godine prekine studije i uda se.
Nijaz se zahvaljuje Jasminu Mediću za pomoć u promocijama knjige, a portalu Kozarac.eu, zahvaljuje za medijsku podršku.

Prije 15 dana u Kenjarima izgorio krov i potkrovlje kuće od porodice Sabahudina Kenjara. Baš negdje u to vrijeme, na godišnji odmor došli su Admir Kusuran i Hasan Kenjar sa svojim porodicama, iz Amerike, Čikago. Došli sa jako puno planova i želja, obići prijatelje, ići u Kozarac sa rajom, obilaziti značajnija mjesta u BiH, prosto rečeno uživati u svojoj Bosni.
Kad su vidjeli šta se desilo u komšiluku oni su svoj godišnji odmor zanemarili i odlučili da pomognu Budi da obnovi izgorjelu kuću. Merhametluku naše raje, nigdje kraja.

Ove Hefte sam sa Mirzetom Jakupović-Softić dijelio pomoć socijalno ugroženima. Emir Alić sa svojom porodico, te Dino i Nidala Softić i Mirzeta Jakupović-Softić su kupli pakete fasunge za nešto više od 620 KM. Ja i Mirzeta smo podjelili raji za kuju je Mirzeta mislila da su najpotrebniji.
I ovaj put merhametluk naše raje.

Adnan Kenjar, čeka poziv iz Francuske za transplataciju bubrega. Još jedna rutinska kontrola u Tuzli, a zatim par mjeseci čekanja na poziv. Nadam se da neće biti nekih drugih komplikacija.
Ove hefte sam sa rajom posjetio Adnana sa donacijama od:
Kajtazović Dževad 100 KM
Kajtazović Alen 80 KM
Jakupović Mirzeta 50 eura
Medić Feriz i Edis 70 eura raja iz Le Puy Francuska.

Folklorno društvo Behar iz Tešnja, u prolazu kroz Kozarac. A putovali su u Hambarine na humanitarni koncert. Hvale se da svaki put svrate u Kozarac bar na dva sata, a ponekad cijeli dan.

Obavjest
Sinanagić Fehim i Talić Muharem su pokrenuli akciju asfaltiranja Banjalučke ulice u Starom gradu Kozarac. Pozivaju sve svoje drage komšije da se prema svojim mogučnostima uključe u akciju. Za sve dodatne informacije ili specijalne želje, kontakt telefon je: 0041 79 666 76 04 (Hare)

Ovo je godišnje doba kad se sreću familija, komšije, raja iz mladosti, prijatelji. Par slika nastalih onako spontano.

Frizerski salon, ovog ljeta pune ruka posla.

Akcija asfaltiranje puta kroz Pihiće-Hodžiće, Eleze... traje dok se put ne asfaltira. Novost je to da su radovi na ovom putu, dugom oko 1800 metara, počeli ove hefte. Trenutno se radi na grabanju puta. Vjerujem da ću već idučeg četvrtka slikati završetak radova u ovom dijelu Trnopolja.

Raja više neće brinuti hoće li neko brže potjerati auto i oprani veš zaprašiti, a znalo se desiti da su gotovo suh veš morali ponovo prati.

Danas na četvrtku puno raje i zato je puno slika. Burna tema na četvrtku, odlazak na hadž. Jedni od putnika su već u utorak uveče oprostili se od komšija familije i krenuli na dogovoreno mjesto, u Kamičane, da čekaju autobuse i put prema Sarajevu. Kad su došli u Kamičane oblio ih je hladan znoj saznaju da je put odgođen, zovu grupovođu da pitaju, a on se ne javlja. Pokušavam ja da dobijem nekog od tih grupovođa niko se ne javlja. Raja bjesna, razočarani vraćaju se kući.

Danas nisam čuo ni jednu pozitivnu riječ za organizatore puta na Hadž.

Ja razočaran i sad zamišljam kako je našim džematlijama koji putuju na hadž. Tolike pripreme i već u startu razočaranje.

Mala napomena, informisan sam da sa organizacijom naš Medžlis Kozarac nema ništa, tako da za ovo ne možemo kriviti našu IZ. 

Nihad Ademi, sad već poznati filmski režiser, sura putuje u Sarajevo na Sarajevski film festival. On će se predstaviti sa svojim novim filmom, a o njegovom filmu uskoro puno više i na našem portalu.

Anita Zečić mlada bh. umjetnica i bečka studentica već 15 godina aktivistica nevladinog sektora, performer instalacije „Prijedor 92“ i autor instalacije koja je prikazana prošlog ponedeljka u logoru Omarska. Svojim instalacijama priča i pokazuje raji cijelog svijeta o onome što se dogodilo u BiH u prošlom ratu, posebno u njenom rodnom Prijedoru, Kozarcu i dolini Sane.

Dedo sve do ove godine bio crveni, izgleda da je dobio dobru lovu za prelazak u zelene, samo neće da kaže koliko je dobio za ovaj transfer.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Nevolja našeg doba je mnoštvo putokaza, bez cilja

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.