Izdvajamo

Hefte u kojoj je proslavljen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ostatak hefte ništa posebno osim što raja ubrzano orezuje voće. Toplo vrijeme je učinilo da su neke voćke već pustile behar. Ja i dalje zujim okolo i tražim nešto zanimljivo za četvrtka. Nekad uspijem, a nekad manje uspjeha.

Juče sam sa rajom krstario Kozarom. Edo Softić i Jusuf Bešić su bili vođe puta. Oni obično vode  izvan obilježenih planinarskih staza.

Dosta naporna ruta, a išli smo rutu: Gavrin Kalem - Pišala - Zerifina Glava - Glavuša - Bukovo raskršće - Klupice - Mahin put - Bukov vrh - Kozarice - Golotinja - Gavranovi - Špinjetkovac - Mlječanica - Kosa Telavića - Mlinište - Buk Mlječanica (vodopad)- Bila - Tanka Kosa - Mitrović - Magarice - Vakufsko - Ćimina Lipa - Jasik - Kozarački kamen.

Kozara sva miriše na crimužu (cremuž), a moja raja navalili da beru i prave sendviće, salatu, satricu i još neke svoje specijalitete od ovog, kako neki kažu Medveđeg luka.

Lijepo vrijeme i druženje koje se ne može opisati, ovo se mora doživjeti.

Akcija Adnan Kenjar, prikupljanje novca za transplataciju bubrega. Novih par imena koji su uplatili novčana sredstva za Adnana:
Ibric Samira i Mustafa -100chf
-Sivac Semsa i Ismet 200.chf,
Kljunić Fikreta 100KM.

Dječiji vrtić "Bambi" u Kozarcu često rade skupa sa roditeljima djece. Ove hefte djeca i njihove tate su pravili poklone za mame, a koje će im pokloniti za 8.Mart Dan žena.

U povratku sa Kozare napravih par fotografija od vikendice koja je prva do Kozaračkog Kamena.

Zatim bračni par Velić, oni su bili zauzeti uređivanjem puta na njihovo imanje.

Salko i njegov sin su orezivali voće.

Moje zujanje za ovu heftu sam završio u komšiluku, Karabašići. Nadam se da će ovu sliku vidjeti oni koji su zaduženi za puteve. Mještani kažu da uvijek oni sami o svom trošku moraju nasipati ovaj put. Puno je strm put i brzo propada.

Prvo zaustavljanje je kod mog jarana Sakiba - Saki Softić. On je bio zauzet utovarom žita u auto, a poslije kod njegovog rođe da premelje za ovce.

Zatim ulazim kod Asime Softić. Ona je dosta slabo, skoro operisala noge i kako reće, nije ništa bolje.

Kemal Softić izašao malo na čist vazduh i da vidi ko se razgalamio kroz njihov sokak.

Hasana i Hateminu nisam već dugo vidio. Drago mi da su dobro, poziv na kafu sam morao odbiti.

Ovdje već izbeharale rane šljive.

Kod Osmana i Kelime ulazim u kuću. Osman mi reče da njegova žena nije dobro, operisala noge kaže imala štopanje vena.

Polazim prema Karabašićima ovim malo niže i tu sam išao okolo kraj Iće Hegića. Njega i ženu Besimu sam našao dok su se zabavljali sa psom.

Mure i Bahra Mehanović izašli vani da malo prošetaju.

U ovim Karabašićima nisam nikog našao kod kuće, a što je meni neobično nema Dede kod kuće pa sam razmišljao dali da fotografišem jer bez njega nije štos.

Danas na četvrtku malo manje raje, a razlog je vrijeme nekako tmutrno i svaki čas se očekivala kiša. Negdje oko 10.30 sati počela je kiša i raja se brzo razišla. Jedni su se, ove hefte, vratili iz drugih država i pričaju mi koliko im je nedostajao četvrtak koji objavljujem, a u januaru nisam ništa objavio.

Slijede fotke koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ma koliko dugo trajala, nesreća se lakše podnosi s novcem u džepu.

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.