Izdvajamo

 

Ovo je ono kad ne znam kako da počnem četvrtak. Ništa posebno osim jako toplog vremena.

Toplo vrijeme i period kad se trahana (tarhana) rastira. Ne znam kako je u drugim krajevima BiH ali kod nas dosta raje pravi trahanu. Kozarčanka kad napravi trahanu e onda se to kaže, trahana je supa nad supama. Danas je trahana sve više u upotrebi i sastavni je dio jelovnika skoro svakog restorana. Za ovo jelo se vjeruje da potiče iz istočnog Egeja, te da se originalo zove “tarakhaneh“ što znači – hrana za siromašne.

Džematski odbor džemata Hadžići je pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za izgradnju musale u mezarlucima. Pored izgradnje musale planiraju jos da postave cijevi za vodu, prva faza, zatim drenažu, te fasadu na mejtahani i da uklonu živu ogradu i postave novu ogradu.

Poziv džematlijama ostaje do završetka planiranih radova, da svojim prilozima podrže ovu akciju, a isto tako nadaju se da će pomoći i raja iz drugih džemata.

Ispod slijedi spisak donacija koje su pristigle za Musalu u Hadžićima

1.Medina (Elifina i Halimova) Hadžic Marošlic 1000 KM
2. Hadzic Zijad i Esma 1000 KM
3. Garibovic Šaban 1000KM
4 Hadzic Zikrija i Vahida 200 €
5.Hadžic Meho i Amela 1000KM
6.Hadzic Dijaz i Ramiza 1000KM
7. HADZIC ADIS i Sabrina 200 €
8. Hadzic Amil i Medina 200€
9. Zibiri Sadin 100 KM
10. Suvad i Sebina Kevac 200 KM

11. Pervanic Kasim 100€

12. Ičic Mujo i Alma 200 KM

13. Hadzic hadzi Hidajet I Rajfa 1000 KM

14. Hadzic Edhem -crni - i Dina 1000 KM

15. Hadžić (Mehmeda Mehina) Senija 1000 KM

16. Žeric Adem 100KM
17. Žeric Sanel 100 KM
18. Jakupovic Ibrahim i Fatima 1000KM
19. Hadzic Halil i Samka 500KM

Pripreme za otvaranje Spomen sobe Fikret Hodžić teku planiranim rokovima. Još jednom da podsjetimo.
11.jula ove godine u 11.00 sati ispred porodične kuće u Trnopolju, zaseok Hodžići, biće otkrivanje Spomen ploče Fikretu, a odmah poslije otkrivanja ploče slijedi, u Kozarcu, otvaranje Spomen sobe Fikret Hodžić.

Radovi na pijaci nisu završeni, a kad će biti završeni ili kad će pijaca početi sa radom nemam informaciju.

U Kozarac je i ove godine stigao luna park, ili pod naški vašar. Ovaj vikend bi trebalo da počne sa radom.

Izgradnja druge munare na džamiji, u džematu Kevljani, privodi se kraju.

 

Ove hefte zujim kroz jedan dio Kozaruše, Deumići. Od raskrsnice skretanje u Žeriće pa dokle stignem.

Kod Ajše Medić se trahana suši ispred kuće, kaže tek završila, a sama rastirala i čeka da se uzrni.

Emina-Mina Deumić zauzeta krečenjem u kući. Starija žena, ali puna života i ništa njoj nije teško.

Kod Hadžije Redžepa Batića hašlame, hruštovi i višnje dobro rodili. Na pitanje kako je kaže, nikad bolje.

Redžepova hanuma Ismeta se obradovala i jer sam najzad došao i u ovaj dio Kozaruše. Njih dvoje se ne žale na zdravlje.

Huse i Safija su u hladu, jer vani je velika vrućina, a kod njih sam bio oko pola jedan. Huse operisao kuk pa se još oporavlja, a i Safija mali problema sa nogom ima ali dobro je.

Halid Deumić sad pola godine provodi u svom Dženetu i super dobro se osjaća.

Adil Kanurić odmara, jer stvarno je žestoko ugrijalo. Dobio je trimer od Humanitarne organizacije Kozarac i želi da se još jednom zahvali, jer sad može više i bolje da radi. Da podsjetimo, on je još kao maloljetnik ranjen i još ima tri gelera u glavi, a koje ne smije da vadi.

Kod Redžepe Oruč maksuz svraćam da je vidim i upitam za zdravlje. Prvo me kritikuje kud sam se digao hodati na ovoj vrućini, temperatura 37 stepeni. Za zdravlje pitam, a ona mi nabraja puno bolesti i dodaje luk bijeli i jogurt to je spašava, a kad se sjetim da su njena tri sina ubijeni teško mi, a onda zamišljam kako je njoj. Morao sam ući u kuću da popijem sok, kaže da će me sunčanica udariti. Zahvalna je Džemalu Žeriću što je njoj dao da živi ovdje jer u svojoj kući ne smije biti tamo je sama.

Kod nje sam našao Razu Žerić. Njih dvije se druže i puno vremena provode skupa u razgovoru.

Moje komšije Emir i Suada Karabašić nisu bili godinu dana kod svoje kuće, a u tih godinu dana dobili su dvoje unučadi. Oni su pozvali svoje rođake komšije i prijatelje da skupa proslave dobitak unučadi. Emiru i Suadi kao i ostalim članovima porodice čestitamo dobitak i sve najbolje želimo.

Danas na četvrtku dosta raje, a počeli su da pristižu sa drugih kontinenata, Amerika, Kanada, Australija.... Jako toplo vrijeme je razlog da su se mnogi veoma kratko zadržavali na pijaci.

Mnogi su malo razočarani što pijaca još nije završena i nije počela sa radom, a bilo je i obećanja kraj marta, pa kraja maja e sad je kraj juna, pa vidjet ćemo.

U nastavku slijede slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Čovjek je slobodan samo onda kada služi istini.

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.