Izdvajamo

 

Vrijeme kosidbe i kupljenja trave je uobičajena slika ovih dana, ali na jednoj njivi ovoliko omladine, to je rijetkost. Slike sam pravio u Trnopolju gdje su momci Ranč "Menković" iz Trnopolja i momci "Udruženi tabor Brusunca" iz Brđana skupa njivu po njivu rješavali. Završili kupljenje na ranču "Menković" i nastavili kod Bjelog Huremovića u Brđanima.

Ovakva sloga, ovakvo jaranstvo, meni koji samo slikam srce igra od neke sreće, dragosti.

Kratka obavjest: Obilježavanje 30 godina od ubistva šampiona sa osmjehom, bodybuildera Fikreta Hodžića, održat će se 17.jula ove godine. Okupljanje će biti ispred Fikretove kuće.

Ove godine voće rodilo, a i pećurke (gljive), baš ih ima.

Ovo su baš ono slučajne slike, Dragunu-Gagu Jaskić-Balić nisam sreo još dok smo bili omladina.

Sajma i Mina Alibašić sa porodicom.

Bankomati ispred tržnog centra Kort ispod magistralnog puta, a u čaršiji samo jedan i taj često ne radi.

U Muranovićima plantaža krastavaca, Kornišona. Mirsada Zukić već više godine uzgaja kornišone. Na pitanje o isplativosti, ona mi reče da je isplatnije nego ništa ne raditi. Zadovoljna otkupom, a cijana bi mogla biti i veća. Berba počinje danas i traje do septembra.

Pored plantaže, Mirsada ima i koze. Kaže puno je posla krastavci i koze. Želi prodati bar 5 koza (jaradi)

U Kamičanima sam, nakon više godina kod Eće Jaskić. Žena 80 godina živi sama, ima dvorište i baštu u površini više od tri duluma. Sve sama održava. Sije, sadi, kosi, zalijeva...
Priča mi kako se među prvima vratila iz Njemačke u Kamičane. Do danas je jednom bila u Njemočkoj, kad se unuk ženio. Ima sina, dvije kćerke, unučadi i praunučadi. Svi je redovno obilaze.

Kaže da je doborog zdravlja samo je kičma i koljena bole, a to je od pada sa kosilice. Kad sam je upitao kako sa kosilice. Kaže kad je sjela na kosilicu zmija, koju nije primjetila, krenula joj uz nogu i od straha je skočila sa kosilice, zapela za nešto i pala. Tad je povrijedila kičmu i od tad je boli.

Sa takvom kičmom i koljenima, žena od 80 godina održava jedan od najljepših vrtova u našem kraju.

Pored svega svog što radi ona održava dvorište od kćerke Dine u Kamičanima.

U Brđanima svraćam kod Ibre i Suvade Arifagić, povratnika iz Švicarske. Već par godine oni su ovdje, već navikli. Ibro se smije i kaže da je lahko naviknuti u svom na svom.

Pored njihove kuće prolazim skoro pa svaki dan i iz auta vidim kako je lijepo uredio svoje dvorište. Sa puta se ne vidi bazen. Na moju primjedbu da je ovdje kod njih ovozemaljski dženet, a oni se smiju i kažu da su ovo izgradili za sebe i da su se vratili svojoj kući da bi ostatak života živjeli u svom ovozemaljskom dženetu.

Imaju dva sina i kćerku, često im dođu.
Suvada, pored cvijeća ima svoju baštu. Ibro mali voćnjak i desetak ovaca, a sve to je hoby, zabava za njih.

Ovaj kamin Ibro je sam ozidao i to sve od flaša.

Za ovu klupu koju su postavili pored puta, mnogi ih često blagosivaju.

Dok sam obilazio Sivce, razgovarao sa Sadijom-Sadom i Nazifom Sivac, uspio sam da napravim par slika i video oko kuće. Oni su povratnici iz Amerike. Pričaju mi da su se ovdje preporodili, već par godine su ovdje i navikli su. Nazif se smije i kaže, naajljepše je u njegovim Sivcima.

Danas već uobičajeno puno raje na četvrtku. U ova tri sata na pazarnom danu, nema posebnih tema, nema politike, nema teških razgovora, a poslije toga vraćamo se uobičajenom životu.

Maslenica već tradicija.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Sve današnje generacije mladih ljudi nisu ništa gore od moje. I mi smo bili jednako neuki i sve nam je bilo odbojno, samo nas niko nije slušao.
Al Capp

 

 

 

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)