Izdvajamo

 

Danas je drugi dan Kurban Bajrama, Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Prošli četvrtak sam bio odsutan iz Kozarca, a prošli vikend sam dobio neugodnu informaciju, you tube su me obavjestili da imam previše opomena i ne moguprenositi videozapise. 
Nadam se da ćemo uspjeti plaćanjem kazne spasiti you tube kanal.

09. jula ove godine u 11.00 sati ispred porodićne kuće održat će se komemoracija, "Sjećanje na šampiona Fikreta Hodžića"

Pizzerija MEXX nastavlja sa radom.

Za ovaj četvrtak sam pripremio peti video zujanja sa Hadži Šerifom Velićem. Zujili smo kroz Srednje Jakupoviće i završili zujanje kod džamije u Hadžićima. Sa ovih pet videa i onaj video koji sam pravio u aprilu kroz Hadžiće, sve skupa je oko 4 sata videa iz MZ Kevljani.

Na moju veliku žalost ovaj zadnji video nisam u mogučnosti da objavim. Blokiran sam. Obećavam da ću isti objaviti kad me odblokiraju. Kazna je dosta visoka.

Zujanje kroz Srednje Jakupoviće smo počeli od Savinog mosta ili od kuće Sakiba Čolića.
Nastavili smo kroz Poljake, gdje su Ibrahima poljaka sinovi i Adem Poljak njegov sin i 5 ili 6 kćerki.

Šero mi priča da je ovo administrativni početak Mjesne zajednice Kevljani. Jesu Srednji Jakupovići, ali administrativno MZ Kevljani.

Od Savinog mosta prema magistralnom putu poslije Poljaka su Čolići, pa Jakupovići, a ima i porodica Todorovac.

Zatim smo se zaustavili kod Edhema Jakupovića. Ovdje nas je Šero posjetio na akciju koju su džematlije pokrenule, da se imamu od Udruženih džemata pomogne u izgradnji kuće.

Naše zujanje, kroz Mjasnu zajednicu Kevljani, završili smo ispred džamije u Hadžićima.

Naredno zujanje idemo u nekom drugom selu ili zaseoku u Kozarcu.

Danas manje raje na četvrtku. Na pijaci prednji štandovi bili su prazni. Voća, povrća i mlijećnih proizvodi nije bilo. Prodavačice su odlučile da drugi dan Bajrama ne rade.

Niho je danas pripremio maslenicu, mantije, suhomesnate proizvode, sokove...

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ponekad možete ispričati veliku priču sa sićušnom temom.
Eliot Porter

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać