Izdvajamo

 

Hefta bez nekih dešavanja. Raja koji žive u BiH, zadnje dvije sedmice koristili su za godišnje odmore. Ja i dalje zujim.

Nova školska godina je počela, čaršija oživjela

U OŠ "Kozarac" Kozarac, 1.09.2023. upriličen je prijem prvačića. Nakon priredbe koju su pripremile učiteljice sa svojim učenicima, prvačičima su dodjeljeni pokloni iz Grada Prijedora.
Druženje su učenici nastavili u učionicama sa svojim učiteljicama.
Želimo sretan početak nastave našim dragim đacima prvacima!

JUOSKozarac

Ovo je već tradicija.

Enes Kahrimanović direktor Austroneta, kao i prethodnih desetak godina, donirao je sav potreban školski pribor za učenike I razreda.

Ovom prilikom se zahvaljujemo gospodinu Kahrimanoviću na donaciji i odličnoj saradnji!

Želimo sretan početak nastave našim dragim đacima prvacima!

JUOSKozarac

Posjetio sam Dom za starija lica "ENEA" u Kozsruši. Vlasnik Emir Dautović mi priča da imaju 65 soba i da su sve sobe popunjene. Popunjenost je dokaz da su stanovnici doma zadovoljni.

Zejfija Pašić je skoro došla u ovaj dom i kaže da je sretna i zadovoljna u ovom domu. Zahvalna je djeci, a i Emiru što su je smjestili u ovaj dom.

Sevla Murartčehajić dobaciva "Zar bi ti prošao kraj mene, a da me ne uslikaš" pa na moje pitanje kako je njoj ovdje, kaže da je ovdje već desetu godinu, navikla je i lijepo je ovdje.

U nedelju 10. septembar 2023.god. polaznici mekteba u Džemat Mutnik-Stari Grad, Medžlis Kozarac obilježavaju hatme.
Ove godine će se predstaviti:
Arifagić Sumeja i Bahonjić Selma

Ovu heftu sam zujio kroz Kamičane, zaseok Turkanovići. Već na ulazu u ovaj sokak je porodica Turkanović. Ovdje sam našao Saida Turkanovića i dva momka koji su njemu pomogli oko konja i ovaca. Said mi kaže da je, ljubav prema konjima naslijedio od dida Jusufa. Priča mi da je konj star četiri godine. Takođe ima oko 20 ovaca.

Said je povratnik iz Španije i na moje pitanje, jeli se pokajao, slatko se nasmijao i kaže da se usrećio povratkom u svoje na svoje.

 Svratih na kratko kod Fatime Bajraktarević i njenog sina Dževada. Bili su zauzeti spremanjem ručka.

U nastavku je Ćazim Bosankić, čovjek koji na maloj parceli ima puno voća. On uzgaja aroniju, goji (gođi), ribizle, smokve, kivi, Bavarski kivi, kaki jabuke, šljive, kruške, jabuke....
Voli oko voća da radi, a i baštu je jako lijepo uredio.
Pitam ga kako se snalazi za radnike, kaže da sve radi sam i žena mu pomogne kad stigne. Za razliku od moje zadnje posjete kod njega, sad ima i 14 košnica pčela.

Na kraju sokaka je porodica Jaskić Rasme. Ona živi u kući sa dvije unuke, snahom Rasmom i sinom Edinom-Ramagom.

Pričaju mi da žive teško, snaha Rasma je dijabetićar i šećer oštećuje vid. Operisala je jedno oko, a za drugo nije imala para. Kad bude mogla i drugo oko će operisati.
Edin je bio pripadnik Armije BiH. Pokaziva mi da je bio ranjen, a ove godine je operisao tromb na nozi u koju je bio ranjen. Teško se kreće, a raditi ne može.
Kažu da nisu dobili pomoć od Boračke organizacije niti bilo koje druge humanitarne. Od HO Kozarac bila su dva jednokratna paketa i ništa više. Imaju dvije kćeri, jedna ide u srednju školu i dobila je od škole besplatno knjige i materijal. Druga kćerka je završila školu, traži posao, uspije naći za sezonu mjesec dana.

Ova slika, mikser za beton. Reći će neko ništa posebno, a meni zanimljivo, obično ovi mikseri su zalijepiti betonom, a na ovom nisam vidio ni trunke betona, a bio je pun.

Ove hefte sam upoznao Dr. Zlatko Oruč iz Gradačca, a porjeklom iz Kozarca. Oduševio me poznavanjem Kozarca, sjeća se jako puno raje i familije od prije rata. Za mnoge nisam ni ja znao da mu kažem gdje su i jesu li živi.

Danas na četvrtku lijepo vrijeme i puno više raje.

Danas Mina Elkasović slavi rođendan i u posjetu su došli kćerka Emira, unuk, praunučad... Mini želim sretan rođendan.

Maslenica privlači pažnju mnogih.

Safeta Mahmuljin Tito, danas sa svojom sestrom došla na četvrtak. Bila je dobro raspoložena, a to se vidjelo kad je meni prijetila da će me istući. Safeti želimo sve najbolje.

Danas na pijaci šljive iz Gradačca.

To je to za ovaj cetvrtak, a do sljedeceg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremovic

Još samo ovo: Nemojte se varati u tome da loše društvo ne kvari dobre navike. Nekada sam mislio da je u zivotu najteze kada ostanes sam. Nije. Najteze je kada si okruzen ljudima pored kojih se osjecas sam.


 

 

 

 

 

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?